Staran kohtaloa ryhdytään puimaan tällä viikolla – Kuka jatkossa lakaisee kaupungin kadut ja rakentaa päiväkodit?

Staran tehtäviin kuuluu muun muassa katujen kunnossapito. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Sanna Jompero-Lahokoski

Kaupunki on ryhtynyt tarkastelemaan oman rakentamispalveluista vastaavan liikelaitoksen Staran roolia ja kehittämistarpeita.

Staran uusia linjauksia käsitellään tämän viikon torstaina Staran johtokunnassa ja ensi viikolla Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa. Kaupunginkanslia tekee tämän jälkeen linjauksista esityksen kaupunginhallitukselle.

Helsingin Uutiset kertoi Staran tilanteesta jo aiemmin syyskuun lopussa. Erityisesti henkilökunta on huolissaan tulevista suunnitelmista. Jutussa haastatellun Staran pääluottamusmies Jouni Kolunkulman mukaan työntekijät pelkäävät Staran hiljaista alasajoa. Kaupunki ei kuitenkaan irtisano henkilöstöä tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Staran rooli on jakanut myös poliittisesti mielipiteitä.

Lue: "Kaupungin omana tuotantona ei pidä tuottaa sellaista, joka saadaan edullisempana ostettuna" – Kaupunki teetti omasta yksiköstään selvityksen, työntekijät pelkäävät "hiljaista alasajoa"

Stara tuottaa erilaisia teknisiä palveluja pääasiallisesti Helsingin kaupungin tarpeisiin. Stara vastaa katujen ja puistojen rakentamisesta, hoidosta sekä kunnossapidosta. Se rakentaa tiloja, kuten kouluja, päiväkoteja ja toimitiloja kaupungin tarpeisiin. Lisäksi Stara huolehtii kaupunkimetsistä ja rantavesistä sekä tekee maaperätutkimuksia.

Stara muuttui liikelaitokseksi vuoden 2017 kesäkuussa. Sitä ennen se toimi kaupungin virastona. Stara perustettiin vuonna 2009. Sen vuosittainen liikevaihto on 750 miljoonaa euroa.

Muutoksia on tarkoitus tehdä jo ensi vuoden aikana, mikäli sellaisen ratkaisuun Staran suhteen päädytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut