Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Asuminen: Joka neljäs koditon on nainen.
Asunnottomuus on Helsingissä vähentynyt hitaasti, mutta varmasti.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen selvityksen mukaan Helsingissä on vailla vakituista asuntoa noin 1 600 henkeä.
Heistä pitkäaikaisasunnottomia on nyt reilut 300 – vielä kymmenkunta vuotta sitten heitä oli lähes viisinkertainen määrä.
Suomessa on yli 300 000 tyhjää asuntoa – edes uusiin asuntoihin ei riitä asukkaita
Helsingin lähiöissä asunnottomuus näkyy omalla tavallaan.
– On tavanomaista, että jos lähiössä asuva saa häädön asunnostaan, hän lähtee sukulaisten tai tuttaviensa luo asumaan ainakin tilapäisesti, kertoo Y-säätiön toiminnanjohtaja Juha Kaakinen.
– Ja jos asuminen on lyhytaikaista, silloin ei edes majoittajan vuokranantaja tiedä välttämättä tällaisesta asumisesta mitään.
Itä- ja Pohjois-Helsingin puistoissa ja metsiköissä ei enää asu juurikaan kodittomia.
Vielä 1970-luvulla tilanne oli toinen.
– Täysin ulkona asuvia saattaa nyt olla koko Helsingissä tuollaiset reilut parisensataa, Kaakinen arvioi.
Koronatilanne on muuttanut asunnottomien elämää Helsingissä aiempaa tukalampaan suuntaan.
– Koronapandemian toinen aalto vaikeuttaa etenkin kokonaan kadulla asuvien elämää suuresti. Moni oleskelutila ja päiväkeskus on pandemian aikana ollut suljettuna, kertoo Y-säätiön tutkija Riitta Granfelt.
– Peseytymis- ja levähtämismahdollisuuksien löytäminen on ollut asunnottomille poikkeuksellisen hankalaa.
Kokonaisia perheitä tai pariskuntia on koko maassa tuoreimpien tilastojen mukaan vailla asuntoa noin 260. Näistä perheistä puolet elää Helsingissä.
Asuntoa vailla olevien naisten lukumäärä on viime vuosien aikana vähentynyt Helsingissä – nyt heitä on hieman yli 550. Määrä on noin neljännes kaikista asunnottomista.
Ongelman hahmottamista hankaloittaa kuitenkin se, että läheskään kaikki asunnottomat naiset eivät päädy tilastoihin.
– Naisten asunnottomuudelle on tyypillistä niin sanottu piiloasunnottomuus. Naiset ratkaisevat asunnottomuuden muuttamalla tuttavien tai sukulaisten nurkkiin, eivätkä tällöin tule rekisteröidyksi asunnottomiksi, Granfelt kertoo.
– Kotia vailla olevien naisten lukumäärä on todennäköisesti selvästi suurempi kuin viralliset asunnottomuusluvut antavat olettaa.
Granfeltin mukaan monet naiset kokevat Helsingissäkin asunnottomuuden erittäin leimaavana ja se vaikeuttaa heidän hakeutumistaan asumispalvelujen piiriin.
Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta.
Yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista tempauksista.
Tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon.
Vietetty vuodesta 2002 lähtien 17. lokakuuta.
Tänä vuonna yötä ei vietetä koronatilanteen vuoksi ulkona, vaan tapahtuma striimataan Kansallismuseon tiloista.
Tapahtuman etkot pidetään Vaasanaukiolla perjantaina kello 16–20. Mukana on asumisneuvojia ja asumisen tuen työntekijöitä. Lähde: www.asunnottomienyo.fi
Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.