Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kitkat vai nastat? Helsingillä on vastaus ikuisuuskysymykseen ja kova tavoite tuleville vuosille

Katupöly ja liikenteen pakokaasut ovat keskeisiä ilmanlaadun heikentäjiä Helsingissä. Siksi tällä viikolla alkaa koko syksyn kestävä kampanja, jolla näistä ongelmista pyritään eroon.

Katupölyn pääasiallisia aiheuttajia ovat nastarenkaat ja niiden aiheuttama katujen kuluma sekä hiekoitusmateriaalista peräisin oleva aines. Talven aikana irronnut aines nousee keväisin ilmaan katupölynä.

Helsingin kaupunki haluaakin kasvattaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä nykyisestä vajaasta 30 prosentista 70 prosenttiin seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Kitkarenkaiden käyttö vähentää oleellisesti katupölyn määrää verrattuna nastarenkaisiin.

Kitkarenkaat aiheuttavat myös vähemmän melua ja tienpinnan kulumista kuin nastarenkaat, tiedottaa Helsingin kaupunkiympäristön toimiala.

Jos kitkarenkaissa saavutetaan tavoiteltu 70 prosentin osuus, tieliikenteen melu vähenee 1-3 desibeliä. Suunnilleen vastaava kolmen desibelin vähennys saavutettaisiin puolittamalla kaupungin liikennemäärä.

Helsingin kaupunki aloittaa tällä viikolla koko syksyn kestävän kampanjan kitkarenkaiden eduista.

Tarkoitus on viestiä kitkoista etenkin paremman ilmanlaadun ja ääniympäristön näkökulmista. Helsingin viime keväänä tekemässä kyselyssä autoilijat kaipasivat lisää tietoa nimenomaan rengasvalinnan ympäristövaikutuksista.

Katupöly heikentää ilmanlaatua erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla. Eniten katupölyn haitoille altistuvat katukuiluissa liikkuvat ja niiden lähellä asuvat kaupunkilaiset.

Ennakoiva ja turvallinen ajotapa vaikuttaa liikenneturvallisuuteen enemmän kuin talvirenkaan tyyppi, kaupunkiympäristön toimiala muistuttaa. Kitkarenkaan pito jäisellä tienpinnalla ei ole yhtä hyvä kuin nastarenkaalla.

Kitkarenkaita voi suositella ajoneuvoihin, joissa on lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakausjärjestelmä.