Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Aivojemme tärkein neuvonantaja": uusi näyttely esittelee suoliston salaisuuksia – Pariisissa kakka piti värjätä turkoosiksi

Näyttely: Tiedekeskus Heurekassa valkenee hauskasti, miten tärkeä elin suolisto on.

Suolisto on ollut aliarvostettu elin, mutta nyt siihen tulee muutos. Tiedekeskus Heureka valaisee uudessa näyttelyssään suoliston toimintaa ja osoittaa, miten tärkeä merkitys ruoansulatuksella, suolistomikrobeilla ja suoliston hyvinvoinnilla on ihmisen terveydelle.

Heureka vie vieraansa suoliston uumeniin ja todistetun tiedon lähteille huumorilla sekä innostaen. Näyttelyssä käydään läpi ravinnon matka suusta peräaukkoon.

Näyttelyssä on 25 kohdetta, joista suosituimmiksi saattavat nousta vaikkapa vessanpytyt. Niillä istumalla voi kokeilla suoliston kannalta suotuisampaa ulostustapaa eli kyykkyasentoa. Siinä peräsuoli suoristuu ja ympäröivät lihakset rentoutuvat.

Myös ruoansulatukseen kuuluvia suolistokaasuja selittävät pieruäänet voivat olla hittejä ainakin lasten mielestä. Mutta kyllä ne herättävät hilpeyttä aikuisissakin, vaikka ovat osa normaalia suolentoimintaa.

Pierukohteessa selviää muun muassa se, että pieru voi syttyä palamaan, koska se sisältää metaania ja vetyä.

– Mutta lämpökamerassa pieru ei näy, vaikka jossain Youtube-videossa niin väitetään, jatkaa Heurekan näyttelytuottaja Sami Pihkala.

Näyttelystä löytyy myös koostumukseltaan erilaista kakkaa. Ihan oikeita pökäleitä tai löysää ulostetta näytillä ei ole, vaan Bristolin ulosteskaalan seitsemään kategoriaan kuuluvaa tekonäytettä. Ulosteista näkee, millaiselta terve kakka yleensä näyttää.

Kaikki kakkaesimerkit ovat kuitenkin hiukan erikoisen värisiä, vaalean turkooseja. Se johtuu siitä, että näyttelyn vastaava tuottaja on pariisilainen tiedekeskus, jossa näyttely nähtiin ensi kertaa.

– Ranskalaiset ovat ehkä vähän arempia näissä asioissa, Pihkala selittää.

Pihkala oli mukana kehittämässä Suoliston salaisuudet -näyttelyä, joka on tehty yhdessä pariisilaisen ja lissabonilaisen tiedekeskuksen kanssa.

Inspiraatio näyttelyyn on saatu saksalaisen tutkijan Giulia Endersin (s.1990) tietokirjasta Suoliston salaisuus, kaikki kehomme keskeisestä elimestä. Suoliston tärkeydestä kertovasta kirjasta tuli kansainvälinen hitti, ja se on käännetty myös suomeksi.

– Suolisto on aivojemme tärkein neuvonantaja, kiteytti Giulia Enders vieraillessaan Heurekassa näyttelyn avajaisissa.

Suoliston salaisuus -näyttely on avoinna syyslomaviikolla klo 10–18 joka päivä. Näyttely jatkuu 5. syyskuuta 2021 asti. Koronaepidemian vuoksi liput tiedekeskukseen on hankittava ennakkoon. Joka päivä on myynnissä 750 lippua.