Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Hyytyy kuin aladoobi jääkaappiin” – Helsingin keskustan hiljeneminen kirvoitti kymmeniä kommentteja

Helsingin Uutisten juttu Helsingin keskustan hiljenemisestä (HU 3.–4.10) sai lukijat jättämään kymmeniä kommentteja HU:n Facebook-sivuilla.

Tällä hetkellä etenkin keskustan ravintoloissa liikkuu etätöiden ja koronarajoitusten vuoksi normaalia selvästi vähemmän väkeä. Yleinen kaupan alan murros on jo vuosia aiemmin siirtänyt ostoksia verkkoon.

– Tämähän ei liity mitenkään koronaan. Keskusta on menettänyt vetovoimansa aikapäiviä sitten. Ulosmitannut itsensä huonolla palvelulla ja hinnoilla, eräs lukija kommentoi.

– Tämähän on just sitä mitä Helsingin vihreät haluaa nykyisellä politiikallaan. Ruuhkamaksut, tietullit ja muut ihanuudet. Stadin keskusta hyytyy kuin aladoobi jääkaappiin, toinen paukauttaa.

Peltomarketit ovat auton omistavalle helppoja asiointipaikkoja, keskustelussa muistutetaan.

– Sehän oli 10–20 vuotta sitten trendi, että rakennetaan keskustan ulkopuolelle isoja marketteja, jossa ihmiset käyvät autoilla ostoksilla. Niiden ympärille on kehittynyt sellainen infra, ettei keskustaan ole järkeä lähteä muuta kuin patsastelemaan jotain baarikatua vapaa-ajalla, mutta sekin tulee vielä jossain vaiheessa kaatumaan ravintoloiden hintoihin, yksi keskustelija pohtii.

Eräs kysyy, miksi pitäisi mennä keskustaan, kun kaikki löytyy kodin läheltä.

– Meillä ei ihan kaikki löydy, mutta melkein. Kirjastoon täytyy matkustaa metrolla joko keskustaan tai Itikseen. Joitakin erikoiskauppojakaan ei löydy Kalasatamasta. Onneksi voi tilata paketit lähelle, niin harvemmin löytyy lähteä. Ennen koronaa tuli keskustassa käytyä viikottain töiden takia. Kunhan koronan uhka poistuu, niin sitten keskustassa tulee käytyä jo kulttuuririentojen takia, kalasatamalainen lukija toteaa vastaukseksi.

Yksi laskee, että hänellä on kodistaan päiväkoti 5 minuutin ja ala- ja yläaste 5–10 minuutin päässä ja kaikki palvelut sekä harrastukset 20 minuutin säteellä.

– Kaikki tämä ilman että tarvitsee tehdä maailman huonointa rahallista sijoitusta eli autoa. En ole hipsteri, aktivisti tai muu hörhö, tein vain laskelmat, hän jatkaa.

– Toivottavasti etätyö jää yleiseksi vaihtoehtoiseksi työtavaksi eikä palata takaisin vanhoilliseen kulttuuriin. Monia töitä pystyy tekemään missä vain kunhan on vain kone, netti ja puhelin. Olen käynyt muistaakseni viimeksi maaliskuussa Helsingin keskustassa. Eipä siellä mitään sen ihmeellisempää ole kuin fine dining -ravintolat, yksi mietiskelee.

Yhdellä kommentoijalla on idea töiden tekemiseksi:

– Tyhjiä toimistoja kirjastojen ”sivukonttoreiksi”, josta kirjastokortilla saisi varata työskentelytilan etätyöpäiväksi!

Toinen parantaisi keskustan vetovoimaa asunnoilla:

– Keskusta asutettava. Toimistot pois ja vuokra normaaliksi. Ei ylihinnoittelua.