Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Stadin brankkariksi valitun Karim Lounesin, 36, uralla oli raju alku: joutui mellakkaan, jossa polttopullot lentelivät – "Totta kai olen valmis antamaan elämäni, jos joku pitää pelastaa"

Työelämä: Vuoden brankkariksi valittu pitää työpaikkaansa toisena kotinaan.

Harva ihminen on valmis heittämään oman henkensä tuntemattoman vuoksi. Palomies-ensihoitaja Karim Lounes, 36, sanoo olevansa.palomeis

– Totta kai olen valmis antamaan elämäni, jos joku esimerkiksi pitäisi pelastaa tulipalosta. Mottoni on, että joko pelastaa tai menehtyy. Emme voi sanoa, että ei uskalla, hän sanoo.

Tietysti tulipalotehtävissä on mietittävä, mitä tekee, jotta voi parhaalla mahdollisella tavalla auttaa muita. Lounes kuitenkin sanoo, että vaarallisissakaan tehtävissä hän ei ehdi pelätä.

Periksiantamattomuuden mentaliteetti tulee osittain Pariisin pelastuskoulusta, jonka sotilaspalokunnassa Lounes työskenteli noin viisi vuotta ennen Suomeen tuloa.

Lounes pääsi heti valmistuttuaan vuonna 2005 tositoimiin, kun Pariisissa oli kolme viikkoa kestävät rajut mellakat.

Pelastuslaitoksen pomoksi valittiin mies, joka tuntee maanalaisen Helsingin ja tunnelit

Mellakat alkoivat, kun kaksi teini-ikäistä oli Lounesin mukaan juossut poliisia pakoon Pohjois-Pariisissa ja he olivat menneet piiloon. He saivat sähköiskun ja molemmat kuolivat.

Halusin käydä koulun uudestaan.

– Sen jälkeen syntyi ehkä isoimmat mellakat koskaan. Meidän autoa esimerkiksi heitettiin polttopullolla, Lounes muistelee.

Hän kuitenkin tietää, että palomiehet ovat arvostettuja Pariisissa. Edes hurja mellakka ei muuttanut mielipidettä ammatinvalinnasta.

7,8 miljoonaa euroa maksava pelastusasema tulossa Konalaan –  ensihoidon valmiudessa ollut puutteita alueella

– Päin vastoin tuli olo, että tämä on mun juttu. Tykkään tästä työstä, kun ikinä ei tiedä, millaisia keikkoja tulee vastaan.

Pariisissa syntynyt ja kasvanut Lounes oppi kielen suomalaiselta äidiltään ja lähti vuonna 2009 Helsingin pelastuskouluun.

– Olisin saanut heti tehdä töitä Suomessa, mutta halusin käydä koulun uudestaan. Siellä saa ystäviä, oppii paremmin kieltä ja kalustoa, Lounes perustelee.

Nyt hän kuvailee työporukkaa enemmän kuin ystäviksi. Työpaikka on hänelle toinen koti ja työporukka yhtä perhettä, veljiä ja siskoja. Ensin Lounes työskenteli Käpylän asemalla, kunnes 2018 siirtyi Erottajan asemalle.

Palomies vai pelastaja? – Helsingin Uutisiin kirjoittanut palomies: Ammattinimikkeen sijaan olisi tärkeämpää pohtia palkkaa

– Moni ystäväni on ihmetellyt, kun sanon, että on kivempi mennä töihin kuin olla kotona vapaalla.

Myös Lounes on pidetty työpaikallaan, koska hänen kollegansa valitsivat hänet äskettäin vuoden brankkariksi. Tunnustus tuli miehelle yllätyksenä, mutta tunnisti valintaperusteluista itsensä.

Pieni helsinkiläisalue nousi hälytystehtävien kärkeen, tarvitsee nyt oman pelastusaseman – Pelastusjohtaja: "Luvut kyllä yllättävät"

Perusteluissa mainitaan esimerkiksi, että Karim antaa hienon liikunnallisen mallin muille palomiehille ja ammattiin haluaville. Hän pitää kunnostaan erittäin hyvää huolta ja on loistava hengenluoja työyhteisössään.

– Yritän olla aina hyvällä tuulella, joka heijastuu myös muihin. Mukavampi tehdä töitä, kun jokaisella on hyvä mieli.

Moni helsinkiläinen ei Karim Lounesin mukaan tiedä, että Helsingissä palomiehet tekevät vuorokauden työvuorostaan puolet ensihoidon töitä ambulanssilla.

– Se on myös Helsingin vahvuus. Meillä on sama koulutus taustalla ja tiedämme esimerkiksi liikenneonnettomuustehtävässä, mitä kumpikin osapuoli tekee, Lounes kehuu.

Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön

Hän kuitenkin kritisoi Helsinkiä pelastajien palkoista, jotka ovat hänen mukaansa huonommat kuin Espoossa tai Vantaalla ja monissa muissa kaupungeissa, vaikka asumiskustannukset ovat täällä korkeammat ja tehtäviä huomattavasti enemmän. Lisäksi pelastajien eläkeikä ihmetyttää.

– Voit kuvitella, pystyykö 65-vuotiaana enää samaan kuin nuorempana, hän kuvailee.

"Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki

Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"

Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"