Jo satoja tehnyt Migrille koronahakemuksen – "Olemme myöntäneet tilapäisiä oleskelulupia, jotta oleskelu ei ole muuttunut laittomaksi"

Maahanmuutto: Korona sulki rajat, joten maastapoistuminen ei ole ollut mahdollista.

Koronalla on ollut vaikutuksia oleskelulupien perumiseen. Maahanmuuttovirasto (Migri) on keväällä alkaneen koronapandemian aikana ottanut käyttöön poikkeuksellisesti uusia linjauksia.

– Normaalissa tilanteessa oleskelulupaedellytysten poistuttua on käynnistetty luvan peruuttaminen. Nyt sitä ei ole käynnistetty, jos oleskeluluvan edellytykset ovat poistuneet koronasta johtuen, kertoo Migrin tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti.

Uutta oleskelulupaa on voinut tänä vuonna hakea sillä perusteella, että koronan vuoksi ei ole voinut poistua maasta. Tällaisia niin sanottuja koronahakemuksia on tullut satoja.

– Olemme myöntäneet tilapäisiä oleskelulupia koronasta johtuvan maasta poistumisen mahdottomuuden vuoksi, jotta oleskelu ei ole muuttunut laittomaksi. Hakemuksia on tullut vireille elokuun loppuun mennessä noin 400, sanoo Koskipirtti.

Koskipirtti arvioi, että loppuvuodesta hakemuksia tulee vireille vielä noin 100–200.

Paperittomista koitui Helsingille viime vuonna yli 2 miljoonan euron lasku – Kaupunki: "Kustannusten seuranta on muuttunut"

Tilapäisiä oleskelulupia hakeneet ovat esimerkiksi opiskeluiden tai töiden takia Suomessa olevia henkilöitä, joiden olisi normaalitilanteessa viisumin tai oleskeluluvan päättymisen jälkeen täytynyt poistua maasta.

Päätimme, että seuraamme hallituksen linjausta.

Koronakriisi koettelee kodittomia – HU pääsi harvinaiselle vierailulle arabiankielisten paperittomien päiväkeskukseen

Tällä haavaa Migri on myöntänyt tilapäisiä oleskelulupia lokakuun loppuun saakka.

– Päätimme, että seuraamme hallituksen koronatilanteeseen liittyviä linjauksia ja myönnämme luvat lokakuun loppuun asti. Tässä täytyy nyt alkaa harkita, miten tästä eteenpäin jatketaan. Lokakuunkin jälkeen samanlaisia koronalupia tullaan kyllä myöntämään, jatkaa Koskipirtti.

Oleskeluluvan jatkoajan hakeminen koskee kaikkia maahan myös viisumilla tai ilman tulleita, mutta ei paperittomia eli turvapaikkaa hakevia, joilla ei ole oleskelulupaa lainkaan.

Ilman oleskelulupaa maassa saa olla turvapaikkaprosessin ajan ja turistina enintään kolme kuukautta. Sen jälkeen henkilön tulisi poistua maasta.

Helsinki päätyi laajentamaan paperittomien hoitoa – apulaispormestari: "Kenenkään ei pidä kuolla kaduille"

Diakonissalaitoksen hätämajoituksesta vastaava palvelualuejohtajan Mika Paasolaisen mukaan Puotinharjussa sijaitsevaan päiväkeskukseen on tullut yksittäisiä ihmisiä pyytämään apua maasta poistumiseen.

– Ehkä noin yksi per viikko. Nyt kun monien maiden rajat ovat kiinni tai menossa kiinni, paluu on vaikeata. Me olemme olleet yhteydessä Mahanmuuttovirastoon ja selvittäneet, onko paluu koronan vuoksi ollut mahdollista.

Migri hoitaa vapaaehtoiseen paluuseen liittyvät luvat. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) organisoi lennot.

Korona on vaikeuttanut paperittomien elämää erityisesti päivällä.

– Paperittomat majoittuvat öisin hätämajoitukseen tai kaverin luokse. Päivisin he oleskelevat kauppakeskuksissa tai julkisissa paikoissa, jotka ovat korona-aikaan olleet joko kiinni tai vartija on tullut häätämään heidät pois, Paasolainen sanoo.

Vallilassa sijaitsevassa hätämajoituksessa on viime aikoina yöpynyt keskimäärin sata ihmistä. Se on Paasolaisen mukaan normaali määrä. Paikkoja on 130. Hätämajoituksessa yöpyy myös muita kuin paperittomia. Majoituskustannukset viime vuonna olivat 312 000 euroa.

Häädön saanut muuttaa useimmiten kaverilleen – silti arviolta yli 200 koditonta asuu Helsingissä taivasalla

Koronalla on ollut vaikutusta myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin henkilöihin.

– He ovat nyt yrittäneet löytää muita oleskeluluvan perusteita olla Suomessa. Työperusteinen on se luontevin, mutta korona on vienyt myös työpaikat.

Työperäisen oleskeluluvan saamiseksi hakemuksen liitteeksi tulee laittaa työnantajan lausunto työpaikasta.

Oleskelulupa

EU:n ulkopuolelta tulevien on haettava Suomesta oleskelulupaa

Henkilön, joka tulee Suomeen EU:n ulkopuolelta yli 90 päiväksi, on haettava oleskelulupaa.

Lupaa on haettava henkilökohtaisesti.

Kun ensimmäinen oleskelulupa vanhenee ja henkilö haluaa jäädä Suomeen, on luvalle haettava jatkoa tai pysyvää lupaa.

EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen ei tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Oleskeluoikeus täytyy silti rekisteröidä.

Työntekoa varten oleskelulupaa saattaa tarvita myös silloin, kun oleskelee Suomessa alle 90 päivää.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut