Haluatko sähköavusteisen polkupyörän tai lipun joukkoliikenteeseen? Vie autosi romutettavaksi

Kuvituskuva. Anu Pakarinen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Vanhojen henkilöautojen romutuksesta maksettavaa palkkiota koskevan määräaikaisen lain on määrä astua voimaan jo tämän vuoden lopussa.

Laki olisi voimassa ensi vuoden loppuun. Hallituksen lakiesitys on tosin vielä lausuntokierroksella ensi maanantaihin asti ja myös kansalaiset voivat sanoa siitä mielipiteensä.

Romutuspalkkion saamisen ehdoksi esitetään, että vanhan romutetun auton tilalle hankitaan uusi henkilöauto, uusi sähköavusteinen polkupyörä tai joukkoliikennelippu.

Hankittavan uuden henkilöauton tulee olla kaasuauto, täyssähköauto, ladattava hybridi tai muu auto, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 95 grammaa kilometriä kohden. Päästörajoitus koskee myös ladattavia hybridiautoja.

Romutettavan auton tulee olla yli kymmenen vuotta vanha ja romutuksesta tulee saada romutustodistus.

Hallitus varaa romutuspalkkioihin kahdeksan miljoonaa euroa.

Lakiesityksen mukaan valtio maksaisi romutuspalkkiota hankittavan auton käyttövoimasta riippuen 1 000-2 000 euroa ja joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankkimisesta enintään 1 000 euroa.

Romutuspalkkion voisi saada vain kerran tukikauden aikana ja se myönnettäisiin ainoastaan yksityishenkilöille.

– Romutuspalkkio on ensimmäinen Fossiilittoman liikenteen tiekartan toimenpide. Palkkio auttaa osaltaan päästövähennystavoitteissa, kun se tukee vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaa tai siirtymistä sähköpyörään tai joukkoliikenteeseen, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka tiedotteessa.

Tutkimusten mukaan sähköavusteinen pyöräily pidentää keskimääräisiä pyöräilymatkoja ja korvaa automatkoja.

Esityksen tavoite on myös vauhdittaa uusien autojen myyntiä ja lisätä vaihtoehtoisten käyttövoimien osuutta. Syyskuussa sähköautojen ja ladattavien hybridien osuus oli jo neljännes ensirekisteröinneistä.

– Romutuspalkkion käyttöönotolla pyritään elvyttämään taloutta covid-19 -epidemian aiheuttamista vaikeuksista. Erityisesti uusien autojen myynti on hidastunut tänä vuonna, Harakka toteaa.

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset netissä www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@lvm.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut