Rajojen sulkemisen seuraus: Helsingissä ei ole ollut yhtään asuntomurtosarjaa

Koronapandemia sulki Euroopan ja lähes koko maailman maaliskuussa ja matkustusrajoitukset vaikuttivat myös rajat ylittävään rikollisuuteen. Suomessa oli käytössä rajatarkastukset ja Suomeen tulevilla henkilöillä tuli olla pätevä syy Suomeen saapumiselle.

Tulevaisuudessa voidaan katsoa, kuinka suuri vaikutus pandemialla oli omaisuusrikollisuuteen ja erityisesti rajat ylittävään rikollisuuteen, Helsingin poliisi toteaa rikostutkinnan blogikirjoituksessa.

Kuten tiedetään, tilastot eivät ole kuitenkaan absoluuttinen totuus. Yksi aktiivinen tekijä tai ryhmä saattaa tehdä paljon murtoja ja vaikuttaa sillä tavalla ”tilastoihin” merkittävästi, poliisi muistuttaa.

"Löytyy uhri kuolleena ja tekijä sammuneena uhrin vierestä" – Tuore katsaus paljastaa karun kuvan tyypillisestä suomalaisesta henkirikoksen tekijästä ja uhrista

Suurena äkillisenä muutoksena koronatilanteen vuoksi asuntomurtojen määrä on selvässä laskussa, ja tämä pätee Euroopan laajuisesti.

Suomessa ja varsinkin Helsingissä vaikutukset ovat olleet selvät: rajatarkastusten alettua Helsingissä ei ole tapahtunut yhtään varsinaista asuntomurtosarjaa.

Helsingin poliisilaitoksessa toimii Rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmä, jonka toimenkuvana on muun muassa rajat ylittävän rikollisuuden ilmiöt, ulkomaalaisiin rikoksesta epäiltyihin kohdentuvat tutkintatoimenpiteet sekä viranomaisyhteistyö.

Rikostilastot: keskikesällä paljon väkivaltaa kodeissa – asuntomurtojen määrä kasvussa

Usein rajat ylittävään tai liikkuvaan rikollisuuteen liittyy myös organisoituminen. Rajat ylittävää omaisuusrikollisuutta ilmenee Suomessa muun muassa asunto-, mökki- ja liikemurroissa. Täydellistä osuutta ulkomaalaisten rikollisten tekemistä omaisuusrikoksista on tietenkin mahdotonta sanoa. Usein omaisuusrikoksiin syyllistyvät henkilöt tai ryhmät saattavat toimia myös muilla rikollisuuden aloilla kuten talous- tai huumausainerikoksissa.

Huumeongelma pahenee Kalliossa: Ulkopuolinen tunkeutui kouluun kesken päivän, oppilaita uhkailtu välitunneilla ja koulumatkoilla – "Tilanne on sellainen, että mitä tahansa voi tapahtua"

Tyypillistä rajat ylittävää rikollisuutta Suomessa ovat esimerkiksi asuntomurrot, taskuvarkaudet ja metallivarkaudet. Lisäksi petosrikollisuus on ollut selvässä nousussa viime vuodet.

Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"

Helsingin ja Espoon ökyalueiden asuntomurroista epäilty poppoo jäi kiinni Puolan rajalla – sivullisen ratkaisevasta vinkistä iso apu

Poliisi ohjeistaa asuntomurtojen varalle: Älä tee tätä virhettä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut