Rajojen sulkemisen seuraus: Helsingissä ei ole ollut yhtään asuntomurtosarjaa

Koronapandemia sulki Euroopan ja lähes koko maailman maaliskuussa ja matkustusrajoitukset vaikuttivat myös rajat ylittävään rikollisuuteen. Suomessa oli käytössä rajatarkastukset ja Suomeen tulevilla henkilöillä tuli olla pätevä syy Suomeen saapumiselle.
Tulevaisuudessa voidaan katsoa, kuinka suuri vaikutus pandemialla oli omaisuusrikollisuuteen ja erityisesti rajat ylittävään rikollisuuteen, Helsingin poliisi toteaa rikostutkinnan blogikirjoituksessa.
Kuten tiedetään, tilastot eivät ole kuitenkaan absoluuttinen totuus. Yksi aktiivinen tekijä tai ryhmä saattaa tehdä paljon murtoja ja vaikuttaa sillä tavalla ”tilastoihin” merkittävästi, poliisi muistuttaa.
Suurena äkillisenä muutoksena koronatilanteen vuoksi asuntomurtojen määrä on selvässä laskussa, ja tämä pätee Euroopan laajuisesti.
Suomessa ja varsinkin Helsingissä vaikutukset ovat olleet selvät: rajatarkastusten alettua Helsingissä ei ole tapahtunut yhtään varsinaista asuntomurtosarjaa.
Helsingin poliisilaitoksessa toimii Rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmä, jonka toimenkuvana on muun muassa rajat ylittävän rikollisuuden ilmiöt, ulkomaalaisiin rikoksesta epäiltyihin kohdentuvat tutkintatoimenpiteet sekä viranomaisyhteistyö.
Rikostilastot: keskikesällä paljon väkivaltaa kodeissa – asuntomurtojen määrä kasvussa
Usein rajat ylittävään tai liikkuvaan rikollisuuteen liittyy myös organisoituminen. Rajat ylittävää omaisuusrikollisuutta ilmenee Suomessa muun muassa asunto-, mökki- ja liikemurroissa. Täydellistä osuutta ulkomaalaisten rikollisten tekemistä omaisuusrikoksista on tietenkin mahdotonta sanoa. Usein omaisuusrikoksiin syyllistyvät henkilöt tai ryhmät saattavat toimia myös muilla rikollisuuden aloilla kuten talous- tai huumausainerikoksissa.
Tyypillistä rajat ylittävää rikollisuutta Suomessa ovat esimerkiksi asuntomurrot, taskuvarkaudet ja metallivarkaudet. Lisäksi petosrikollisuus on ollut selvässä nousussa viime vuodet.
Poliisi ohjeistaa asuntomurtojen varalle: Älä tee tätä virhettä
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.