HS: Uusi laki käytännössä laskisi suojaikärajan 12 vuoteen – Käräjillä arvioitaisiin jo 12-vuotiaiden lasten vapaaehtoisuutta seksuaaliseen tekoon

Seksuaalirikoslain uudistusehdotus on muun muassa käräjäoikeuksissa ja naisjärjestöissä otettu jopa tyrmistyneenä vastaan, kertoo Helsingin Sanomat. ArkistoJohanna Erjonsalo

Seksuaalirikoslain uudistus uhkaa heikentää nuorten uhrien asemaa, kertoo Helsingin Sanomat. Näin pelkäävät useat tahot, muun muassa Raiskauskriisikeskus Tukinainen, lain lausuntokierroksella.

Lakimuutoksen jälkeen rangaistukset erityisesti 12–15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista lievenisivät.

Moni tulkitsee HS:n mukaan, että nykyinen 16 vuoden suojaikäraja laskee jatkossa 12 vuoteen.

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti heinäkuussa, että alle 12-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalinen teko tuomittaisiin aina lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Lapsen vapaaehtoisuutta ei tällöin arvioitaisi.

Tämä aiheuttaa ongelman kuitenkin 12–15-vuotiaisiin kohdistuvien seksuaalirikosten kohdalla, sillä asiantuntijoiden mukaan käräjäsaleissa alettaisiin arvioida jo 12-vuotiaiden lasten vapaaehtoisuutta seksuaalisiin tekoihin ja huomio kohdistuisi tekijän sijasta uhriin.

– Yleisesti huolestuttaa, että uudistus heikentää huomattavasti 12–15-vuotiaiden lasten asemaa, jos lapsi on itse aktiivinen ja suostuva osallistumaan sukupuoliyhteyteen. Tämän ikäisen kyky päättää seksuaalisesta toiminnasta ei ole yhtä kehittynyt kuin aikuisella, Pohjois-Suomen syyttäjäalue toteaa lausunnossaan HS:n mukaan.

Asiantuntijat katsovat, että lakiehdotus todennäköisesti pitää sisällään ajatuksen, että seurustelevat nuoret eivät joutuisi rikostutkintaan, mutta nykylainkaan mukaan samanikäisten ja kehitystasoltaan samanlaisten nuorten seurustelusuhteista ei anneta tuomioita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut