Puhdistusliinojen piina: Pumppaamoilla avataan nyt ainakin 10 tukosta viikossa – "Unohtuuko ihmisiltä viemärietiketti?"

HSY: Jätevedenpumppaamojen tukokset ovat moninkertaistuneet koronaepidemian myötä. Asiantuntija ihmettelee, ovatko ihmiset unohtaneet viemärietiketin.

Koronaepidemia on tuonut kiirettä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n huoltojoukoille, sillä maaliskuusta lähtien jätevedenpumppaamojen tukokset ovat lisääntyneet huomattavasti.

Syylliset lisääntyneisiin tukoksiin on helppo löytää.

"Sitä päätyy yhä paljon sekajätteen joukkoon" – yksi tietty jäte on kotien murheenkryyni

Pumppaamoista pistää muun roskan ohessa silmään erityisesti puhdistusliinat ja kumihanskat.

– Meillä on Helsingin seudun alueella 550 jätevedenpumppaamoa, joissa on ollut isoja ongelmia. Aiemmin viikkotasolla ei välttämättä ole ollut olleenkaan tukoksia tai sitten niitä on ollut yhdestä kahteen. Maaliskuun lopusta lähtien tukoksia on ollut yli kymmenen viikossa. Yksittäisiä viikkoja on ollut välissä, jolloin näyttäisi, että määrät laskevat seitsemään tai kahdeksaan, mutta sitten ne ovat taas nousseet takaisin, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ympäristöasiantuntija Heini Snellman.

– Vielä en ole kasvomaskiin törmännyt, mutta ehkä niitä samalla logiikalla päätyy pönttöön kuin muitakin tuotteita, Snellman jatkaa.

Vesimaksut nousevat ja myös sekajätteestä laskutetaan aiempaa enemmän – "Tavoitteenamme on kannustaa asukkaita lajittelemaan jätteensä"

Tukokset avataan heti, kun ne havaitaan, koska pahimmassa tapauksessa liian pitkään tukossa ollut pumppu voi vuotaa yli, jolloin jätevettä voi päätyä ympäristöön.

Avaamiseen tarvitaan aina kaksi henkilöä ja työaikaa kuluu keskimääräisesti kolme tuntia. HSY:n ei ole vielä tarvinnut hankkia lisää resursseja ongelman ratkaisemiseksi, mutta tavanomaiset huoltotoimet viivästyvät tukosten takia.

Kertakäyttöisistä kasvomaskeista tuli riesa ympäristölle – tutkija kannustaa välttämään avoimia ja pursuavia roska-astioita

Viime vuonna Viikinmäen jätevedenpuhdistamon kautta kulkeutui noin 500 000 kiloa välppäjätettä eli roskaa, jonka todellisuudessa olisi pitänyt päätyä sekajätteeseen.

Snellman ei osaa vielä sanoa, tuleeko määrä tänä vuonna kasvamaan koronaepidemian myötä.

1,3 miljoonaa kiloa vaatteita, kenkiä ja laukkuja kiertää helsinkiläisen teollisuusalueen kautta vuodessa – Tämän takia osa niistä on pakko polttaa

Se, miksi roskia päätyy viemäriverkostoon, johtuu pitkälti asenteista ja tavoista.

– En tiedä, unohtuuko ihmisiltä niin kutsuttu viemärietiketti vai johtuuko se siitä, että jos ei sitä lapsesta saakka ole oppinut, niin myöhemmässä iässä sen merkitystä ei huomaa. Tai jos kotona vetää jotain vessasta alas, josta ei suoraan seuraa omaan pönttöön tukosta, niin ajatellaan, ettei sillä ole väliä, Snellman pohtii.

"Pönttöön vain wc-paperia, sitä itseään ja pesuvesiä" – Ihmisten vessanpönttöihin nakkaamat käsihygienialiinat tukkivat viemäreitä

Vessanpönttöön ei saa laittaa esimerkiksi terveyssiteitä ja tamponeita, wc-paperihylsyjä, vaikka niissä olisi huuhtoutuva-merkintä, vaippoja, talouspaperia, kondomeja, vanupuikkoja, pumpulia, lääkkeitä, ruokien sisältämiä rasvoja ja maaleja tai muita kemikaaleja.

Kierrätys helpommaksi: Sortti-asemat halutaan auki myös viikonloppuisin – kokeilu alkanee joulukuussa

Jätevedenpuhdistus

Osa kemikaaleista hankala puhdistaa

Jätevedenpuhdistuksessa osa tupakan, lääkkeiden ja nuuskan yhdisteistä sekä kodin puhdistukseen käytetyistä kemikaaleista ovat hankalia puhdistaa.

Pudistuksen eri prosessissa käytetään kemiallisia, mekaanisia ja biologisia menetelmiä.

Biologisissa menetelmissä bakteerit hajottavat vedessä olevia yhdisteitä. Osaa lääkeaineiden jäämiä ja tupakan eri yhdisteitä, bakteerit eivät pysty poistamaan vedestä ja ne valuvat muutoin puhdistetun jäteveden mukana mereen.

Myös siivoustuotteet voivat olla hankalia puhdistaa jätevedestä. Ympäristömerkitty biohajoava tuote on parempi valinta kuin vahva pesuaine.

Ratkaisuja etsitään ja aihetta tutkitaan maailmanlaajuisesti, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa, millaisia kokonaisvaikutuksia hajoamattomilla yhdisteillä ja kemikaaleilla on ympäristöön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut