Olli Kaartinen, 31, ja Simo Kuusela, 32, pukeutuvat arjessa lähes joka päivä pukuun – intohimo vaatteisiin synnytti oman vintage-kaupan Töölöön

Tyyli: Vintage-vaatekaupan perustajat pyrkivät antamaan vaatteille uuden elämän ja haalivat valikoimaansa uniikkeja erikoisuuksia.

– Tämän ovat tehneet samat räätälit, jotka ovat tehneet vaatteita muun muassa Beatles-yhtyeen jäsenille ja Mick Jaggerille, Olli Kaartinen, 31, kertoo ja esittelee raitakuvioista bleiseriä.

Hän on toinen miesten klassiseen vaatetukseen erikoistuneen Kaartinen & Kuusela vintage- ja second hand-vaatekaupan perustajista.

Kaksikon toinen osapuoli Simo Kuusela, 32,esittelee myyntiin tuotua Homburg-hattua, joka on teetetty Iso-Britannian pääministerinä vuosina 1955–1957 toimineen Anthony Edenin hattua mukaillen.

– Ihmiset tuovat meille näytille ja myyntiin vanhoja erikoisuuksia. He tietävät, että fiilistelemme niitä, Kaartinen sanoo.

1,3 miljoonaa kiloa vaatteita, kenkiä ja laukkuja kiertää helsinkiläisen teollisuusalueen kautta vuodessa – Tämän takia osa niistä on pakko polttaa

Vanhat vaatteet ovat olleet molempien miesten intohimo jo lapsuudesta saakka. Kaartinen kävi aina sunnuntaisin isänsä kanssa kiertämässä kirpputoreja, kun taas Kuusela kasvoi 70-luvun rokkibändien musavideoita katsellen ja tyyliä ihaillen.

– Pukeudumme lähes joka päivä joko pukuun tai irtotakkiin ja suoriin housuihin, myös arjessa. Eli pukeudumme liikkeessämme samalla tavalla kuin normaalistikin, miehet kuvailevat tyyliään.

Toverukset tutustuivat vuonna 2013 Stadin ammattiopiston vaatturikoulussa. Kaartinen työskenteli miesten luksusvaatteita myyvässä Feressä ja kypsytteli ideaa omasta vintage-putiikista aina viime vuoteen saakka.

Lopulta hän pyysi yrityskumppanikseen Kuuselaa, joka on Kaartisen mielestä ikäluokkansa parhaita vaattureita. Nyt liike on ollut pystyssä reilun kuukauden ja saanut lämpimän vastaanoton. Edes koronatilanne ei ole haitannut menoa.

– Korona vaikutti itseasiassa positiivisesti. Meidän piti avata liike jo keväällä, mutta lykkäsimme ajatusta ja löysimme paljon paremman liiketilan täältä Etu-Töölöstä, Kuusela selittää.

Itäkeskuksen erikoinen vaatekauppa sai Michael Monroesta kanta-asiakkaan – "Täällä käy paljon muusikoita ja bändejä"

Kaksikko osui hyvään saumaan, sillä Suomen vintage-vaateliikkeistä ei vielä löydy vastaavaa kivijalkamyymälää, joka keskittyisi klassiseen miesten pukeutumiseen ja tarjoaisi samalla vaatteiden räätälöintiä. Miehille suunnattu vintage-vaatevalikoima koostuu usein katumuotityylistä, joten perinteikkäälle tarjonnalle oli kysyntää.

Liikkeen rekeiltä saattaa löytyä vanhoja luksusmerkkejä, mutta Kaartisella ja Kuuselalla laatu menee merkkitietoisuuden edelle. Asiaan perehtymättömän on vaikea tietää, milloin vaate todella on laadukas, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät aina materiaaleista valmistukseen.

Pienyrittäjän pulma: käyttääkö maskia kun on yksin kaupassa? – Töölössä puotia pyörittävä Laura Koskinen torjuu liian tuttavallisen lähestymisen mutta ei vaadi asiakkailta kasvosuojaa

– Olemme yrittäneet ratkaista ongelman niin, että valikoimassamme kaikki on hyvälaatuista, ettei tarvitse stressata sitä puolta, Kaartinen selittää.

Muotibisnes on yksi maailman saastuttavimmista teollisuuden aloista, joten vintage-vaatteet ovat myös ekologinen vaihtoehto.

– Maailmassa on tarpeeksi vaatteita. Tässä vuosien varrella on huomattu, että Suomessakin on älyttömät määrät hyviä vaatteita. Mieluummin pistetään ne kiertämään, jotta ne saavat uuden elämän, Kuusela kiteyttää.

Etätyö vähensi suomalaisten vaateostoksia – verkkokauppa paikkaa myymälöiden hiljaiseloa

Ahmedin ja Mohammedin bisneksen kaltaista ei tiettävästi ole toista Suomessa – Tällä hetkellä palvellaan vain miehiä: "Uusi työntekijä on haussa"

Vaatteen huoltaminen

Vaate pysyy hyvänä, kun sen antaa levätä

Olli Kaartisen mukaan vaatekaapissa tulee olla tarpeeksi vaatteita, jotta käytössä olleet vaatteet saavat levätä. Samoja vaatteita ei voi käyttää päivästä toiseen, koska muuten ne kuluvat puhki.

Simo Kuuselan mukaan klassisessa miesten pukeutumisessa hyvä nyrkkisääntö on, että jokaiselle arkipäivälle tulee olla oma kauluspaitansa.

Jos kenkien pinta likaantuu, ne kannattaa heti pyyhkiä kostealla liinalla. Kengät kannattaa huoltaa kerran kuussa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut