Kaupunkilaisten joukkoliike haastaa kiinteistösijoittajat historiallisen saaren tarjouskilpailussa – "Saareen ovat kaikki tervetulleita vain piipahtamaan tai pysyvämmin"

Myynnissä oleva Hylkysaari on herättänyt paljon kiinnostusta. Kaupunkilaisten perustama joukkoliike lähtee haastamaan isoja kiinteistökehittäjiä saaren tarjouskilpailussa.

Valtion Senaatti-kiinteistöt laittoi Hylkysaaren kiinteistöt myyntiin ja avasi tarjouskilpailun saaresta syyskuun puolivälissä. Ostajaehdokkailla on mahdollisuus jättää tarjous lokakuun loppuun mennessä.

Helsingissä järjestäytyi pian myynti-ilmoituksen jälkeen Yhteinen Hylkysaari ry, joka on päättänyt saada saaren kaupunkilaisten käyttöön lahjoitus- ja joukkovoimalla.

– Saareen ovat kaikki tervetulleita vain piipahtamaan tai pysyvämmin, yhdistys kuvaa suunnitelmiaan.

Yhdistys perustettiin 28. syyskuuta. Lahjoituskampanjan käynnistyttyä vuorokaudessa lähes sata jäsentä oli kiinnostunut lahjoittamaan yhdistykselle varaamalla nimikkosiivuja saaresta.

Lahjoittamisesta kiinnostuneita on nyt vajaan 20 000 euron edestä, ja suurhyväntekijöiltä rahoituslupauksia on 1,3 miljoonan edestä. Yhdistys tavoittelee vielä ainakin muutamaa miljoonaa.

Pienimuotoinen majoitustoiminta voisi olla hyvä.

– Olen todella onnellinen siitä, että ihmiset ovat tällaisen ajatuksen löytäneet ja ovat lähteneet mukaan, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Salmensuu sanoo.

Hän kertoo, että liikkeen tavoite on lähteä tarjouskilpailuun neljällä miljoonalla eurolla.

Salmensuu tietää, että saaresta ovat kiinnostuneet monet muutkin, mutta hän uskoo, että vasta perustetulla yhdistyksellä on hyvät mahdollisuudet tarjouskilpailussa.

– Tässä tulee rohkaisevia signaaleja enenevissä määrin, hän toteaa.

Lue myös: Taas yhteen Helsingin edustan historialliseen saareen havitellaan hotellia – "Paikkahan on aivan loistava ja voisi olla uusi nähtävyys"

Tavoitteena on tehdä Hylkysaaresta kaupunkilaisten oma saari, jossa on uuden ajan yhteisöllisyyttä, kestävää kehitystä ja läsnä eheyttävä luonto ja meri. Lisäksi saaressa nousisi tärkeäksi teemaksi henkisyys, meditaatio ja jooga, joille rakennettaisiin omia tiloja.

Yhdistys on tehnyt alustavia esiselvityksiä täydennysrakentamisen vaihtoehdoista.

Esimerkiksi nykyinen Konservatoriorakennus ja Kaasutehdas muutettaisiin budo-lajien, tanssin, joogan ja meditaation keskukseksi. Se voisi toimia myös muun muassa retriittikeskuksena tai rippi- ja Prometheus -leiripaikkoina.

Saareen on myös ideoitu vierasvenesatamaa ja melontakeskusta, omavaraisia pien- ja rivitaloja, julkisia saunoja sekä asuntolaivoja.

– Nämä kaikki yhdessä tuskin koskaan toteutuisivat, mutta ne ovat mahdollisia vaihtoehtoja, Salmensuu esittelee.

– Kaavoittajan kanssa olemme käyneet keskustelua, eikä mihinkään ole tullut täystyrmäystä. Toki nämä vaativat neuvotteluja kaupungin kanssa, hän jatkaa.

Salmensuun mukaan pahin, vaikkakin epätodennäköinen skenaario olisi, jos kiinteistökehitysyritys ostaisi saaren ja ajaisi sinne kaavamuutoksia, jotka mahdollistaisivat saaren rakentamisen täyteen asuntoja.

– Onneksi raha ei näytä Helsingille olevan se tärkein juttu. Erilaisia kaavamuutoksia on yritetty tehdä jo aikaisemmin, mutta ne eivät ole menneet läpi. Nyt Senaatti myykin saarta kokonaisuutenaan ilman kaavaehtoja, Salmensuu toteaa.

Viime vuoden alussa Senaatti-kiinteistöistä kommentoitiin Helsingin Uutisille, että valtio myisi koko saaren mielellään hotellikäyttöön.

– Pienimuotoinen majoitustoiminta voisi olla hyväkin. Hylkysaari olisi hengähdyspaikka sellaisillekin helsinkiläisille, joilla ei ole omaa mökkiä, Salmensuu sanoo.

Saari on varattu yleiskaavassa virkistys- ja matkailukäyttöön.

8-metrinen vene paloi Korkeasaaren lähellä – paljon mustaa savua nousi ilmaan

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut