Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Katso lista: Husin ohjeet ja suositukset harrastustoimintaan – koskevat niin partiota ja kansalaisopistoa kuin kuorojakin

Harrastustoiminnassa on syytä vähentää ihmisten välisiä kohtaamisia ja samassa tilassa olemista, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Uudenmaan alueella koronavirusepidemia on kiihtymisvaiheessa, ja osa sairaanhoitoalueista on vaarassa siirtyä leviämisvaiheeseen. Tilanne voi Husin mukaan muuttua hyvinkin nopeasti.

Koronavirusinfektio tarttuu herkimmin kaksi vuorokautta ennen ja jälkeen oireiden alusta.

Hus on julkaissut koronaviruksen leviämistä ehkäisevät ohjeet, joita se suosittelee noudatettavan harrastustoiminnassa, kuten urheiluseuroissa, kansalais- ja työväenopistojen kursseilla, taideoppilaitoksissa ja ryhmäharrastuksissa. Viimeksi mainittuja ovat esimerkiksi partio, orkesteri- ja kuorotoiminta.

Tässä Husin ohjeita:

- Harrastusryhmän kooksi suositellaan alle 20 henkilöä.

- Harrastustoimintaan osallistuvia kehotetaan käyttämään kasvomaskia yläasteikäisistä alkaen.

- Harrastuksiin tullaan vain terveenä. Henkilön tulee olla täysin oireeton, lieviäkään oireita ei saa olla.

- Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, pois lukien urheilutilanteet. Myös kuoroharjoituksissa pyritään kasvomaskin käyttöön. Amatööriorkestereiden tulee harkita ohjelmistoaan ilman puhallinsoittimia, muut käyttävät kasvomaskia.

- Kaikkien toimintaan osallistuvien henkilöiden tulee käyttää kasvomaskia koko tilaisuuden ajan, myös mahdollisen yleisön.

- Noudatetaan kahden metrin turvavälejä sisä- ja ulkotiloissa.

- Suositaan erillisiä pienryhmiä.

- Vältetään ryhmien yhteisharjoittelua.

- Vältetään ryhmien sekoittamista keskenään

- Harrastusvälineet ovat henkilökohtaisia, mutta yhteiskäyttöisten välineiden, kuten pallo, desinfektiosta tulee huolehtia.

- Mahdollisuuksien mukaan harjoituksiin tullaan urheiluvälineet puettuna, pukutiloissa ja muissa yhteisissä tiloissa oleskelu minimoidaan.

- Järjestävä taho huolehtii jälkisiivouksesta.

Suuria kulttuuri- ja urheiluharrastetapahtumia, kuten näyttelyitä, konsertteja ja urheiluturnauksia ei ylipäätään suositella järjestettävän.