"Aina se rakentaminen vain sinne työntyy" – Meri-Rastilan metsästä taistellaan jälleen, asukasliikkeen mielestä ranta pitäisi jo rehellisyyden nimissä jättää rauhaan

Meri-Rastilan metsän ympärillä kuohuu jälleen.

Eriasteista rakentamista on Meri-Rastilan länsirannan metsään soviteltu vuosien varrella useasti. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteita, jolla lahden ympäristöön luodaan asuntoalueet yhteensä 7 500:lle asukkaalle Puotilanrantaan, Rastilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon alueelle, josta leirintäaluetta on kaavailtu siirrettäväksi muualle.

"Se on vastavoima ja se kasvaa" – Asukkaat heräsivät puolustamaan Helsingin metsiä ja taistelussa heitä auttaa mies, jonka mukaan kaupungin nykyinen kasvutahti on aivan liian kova

Pro Meri-Rastila -liikkeen mukaan metsän rakentamisesta pitäisi luopua jo rehellisyyden nimissä.

– Kun kaupunginvaltuusto niukalla enemmistöllä hyväksyi Meri-Rastilan länsirannan metsän osayleiskaavan (2013), suunnitelmaa perusteltiin väitteellä, ettei vaihtoehtona ollut Meri-Rastilan rakennetun alueen täydentäminen olisi mahdollista, liike muistuttaa sivuillaan.

Kaupunki päätyi kuitenkin selvittämään Meri-Rastilan täydennysrakentamista ja nyt suunnitelmat ovat jo pitkällä.

– Koska metsään rakentamisen keskeinen perustelu on osoittautunut virheelliseksi, tulisikin Rastilanrannan nimellä kulkevan asuinalueen suunnittelusta nyt luopua, Pro Meri-Rastila kommentoi.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina myös Meri-Rastilan länsiosan asemakaavaa. Se on toinen aluetta täydennysrakentavista kaavahankkeista, jossa myös vanhaa, matalaa ja väljää talokantaa on suunniteltu purettavaksi.

Luonto- ja asukasaktiivi Mika Välipirtti (vas.) kyseenalaisti edellisessä numerossa (HU 17.–18.10.) Helsingin kaavoitusvimman. Hänen mukaansa Meri-Rastilan rantametsä on siitä esimerkki.

– Metsä on ollut vuosien varrella esillä useita kertoja ja aina se rakentaminen vain sinne työntyy.

Välipirtti muistuttaa, että Meri-Rastilan metsässä, kuten monessa paikassa muuallakin Vuosaaressa, kasvaa erittäin uhanalaiseksi luokiteltu lahokaviosammal, joten kaupungin suunnitelma ei tule olemaan läpihuutojuttu.

Lue myös: Meri-Rastilan metsäalueiden puolesta kerätään adressia – luonnonsuojelijat uskovat että uudet lajilöydöt vaikuttavat kaavoitukseen

Kaupunkiympäristölautakunnassa istuva Tuomas Rantanen (vihr.) kertoi kokouksen alla HU:lle, että ei kannata Meri-Rastilan rantametsän rakentamista.

– Tulen toimimaan (kokouksessa) sen mukaan. Sinänsä täydennysrakentamista on perusteltua tehdä Meri-Rastilassakin, kuten on jo tehty ja varmaan tehdään jatkossakin, mutta se ei tarkoita että kaikki ideat ovat hyviä. Tämän Rastilan metsän kohdalla suunnitelmat ovat liian pitkälle meneviä.

– Retkeilyalueen osalta nähdäkseni pelivara liittyy siihen onko sille löydettävissä korvaava paikka, Rantanen jatkaa Vuotien toiselle puolelle suunnitellusta asuntoalueesta ja korostaa, että Helsinki tarvitsee myös leirintäalueen.

Vihreiden Osmo Soininvaara puolestaan vastaa sähköpostitse, että vihreät ovat kaikissa vaiheissa vastustaneet Meri-Rastilan rannan rakentamista.

Lautakunnassa istuvat kokoomuksen ja demarien edustajat eivät vastanneet kysymyksiin.

Vuosaarelaiset puolustavat kynsin hampain luontoalueitaan – "Kun vähän nakerretaan, nakerretaan helposti lisääkin"

Helsinki aikoo purkaa nyt myös 1990-luvulla rakennettuja taloja – ”Nykyiset tontit väljiä suhteessa erinomaiseen sijaintiin”

Meri-Rastila pyrkii eroon vuokra-asuntoalueen maineesta – nyt tavoitellaan perheitä, jotka sitoutuvat pitkäaikaiseen asumiseen

Asukkaat puolustavat addressilla

"Emme suostu kotisaaremme tuhoamiseen"

Pelastetaan Vuosaari! -adressissa on tällä hetkellä yli 3 600 nimeä. Allekirjoittajien mielestä Vuosaaren nykyisessä rakentamisvaiheessa uhattuina ovat rannat Rastilassa ja Meri-Rastilan länsirannan metsä, kaikki Meri-Rastilan metsäalueet, Ramsinranta, Kallahden asuinalueen metsät, Mosaiikkipuisto, Kallvikintien mäntybulevardi, pohjoisen ostoskeskuksen ympäristö, Broändan purolaakso ja jopa Mustavuori Kallvikintien ja Niinisaarentien varrella.

ilmastonmuutoksen edetessä ja luonnon monimuotoisuuden huvetessa kaupungin kehityksen suunta on käännettävä kestävälle uralle, adressi vaatii.

S-marketin parkkipaikalle rakennetaan 31-kerroksinen asuintorni Vuosaaressa – näin luvataan asuntojen hinnoista

Mika yöpyy rekassa Vuosaaressa noin kolmena päivänä joka viikko – "Meille ainoa vaihtoehto on tulla tänne"

Helsingin päättäjät jakautuvat epätasaisesti – kaksi kolmesta valtuutetusta asuu kantakaupungissa

Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"

Helsinkiin halutaan lisää "Rakkauden metsiä" – näin kaupunki vastaa asukkaiden toiveeseen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut