Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pienten asuntojen rakentamisessa tulisi olla kohtuus mukana" – Helsinkiläisiä kiinnostavat Vantaalla erityisesti nämä 4 asuinaluetta

Asuminen: Omaa kotia etsivän kriteerit ovat erilaiset kuin huipputuottoa tavoittelevan sijoittajan.

Arvonnousu. Vuokratuotto. Hyvä tai huono sijoitus. Asunnosta puhutaan tänä päivänä usein omaisuutena, sijoituskohteena, jonka arvo nousee tai laskee.

Kotiovi LKV:n toimitusjohtaja ja vastikään Vantaan vuoden yrittäjänaiseksi valittu Laila Lindroos muistuttaa, että vuokra- ja omistusasuntomarkkinoilla moni etsii edelleen ensisijaisesti viihtyisää ja itselleen sopivaa kotia.

Vantaalla 26 vuotta toiminut Lindroos on nähnyt, mitä kotia hankittaessa arvostetaan.

– Tärkeää on tunne, asunnosta syntyvä ensivaikutelma ja lähiympäristö.

Omaa kotia etsivän kriteerit ovat erilaiset kuin huipputuottoa tavoittelevan sijoittajan.

– Sijoittaja ei välttämättä halua edes nähdä asuntoa. Riittää, että taloyhtiön talous on hyvässä kunnossa ja että alueella on vuokra-asunnoille kysyntää.

Vantaalla on ollut älyttömän hyvä kehityskulku.

Vantaa on onnistunut säilymään kaupunkina, jossa on oman kodin ympäristössä arvostettavia elementtejä.

– Moni yllättyy siitä, miten paljon Vantaalla on vehreyttä ja väljyyttä. Sellaista arvostavat myös muut kuin lapsiperheet.

Vantaalle muutetaan Helsingistä paitsi vehreyden myös pientalojen alhaisimpien hintojen vuoksi, Lindroos sanoo.

– Kodin saa Vantaalta hieman halvemmalla, mutta palveluthan täällä ovat monessa paikassa hyvät.

Helsingistä Vantaalle muuttavien suosikkialueita ovat Lindroosin mukaan Kartanonkoski, Pakkala, Tammisto ja Tikkurila.

Omaa pientaloa hankkivien lisäksi Vantaan asuntomarkkinoilla on liikkeellä vuokra-asuntoa hyvien liikenneyhteyksien varrelta etsiviä.

– Kohtuuhintaiset vuokra-asunnot menevät nopeasti, mutta jos hinta on vähänkin kalliimpi, niin kysyntää ei siinä määrin ole. Kaksio on Vantaalla kohtuuhintainen, jos kuukausivuokra jää alle 800 euroon.

Lindroos on nähnyt Vantaalla monet nousut ja laskut, niin asuntomarkkinoilla kuin kaupungissa laajemminkin.

– Vantaalla on ollut mielestäni älyttömän hyvä kehityskulku. Täällä on menty monella alueella isoilla harppauksilla eteenpäin. Esimerkiksi Espoossa kehitys on ollut jähmeämpää.

Lindroos uskaltaa arvioida, mitä Vantaalla ei kannattaisi tehdä.

– Pienten asuntojen rakentamisessa tulisi olla kohtuus mukana. On paljon rivi- tai omakotitalosta luopuvia, jotka etsivät itselleen uudehkoa kerrostaloasuntoa. Eivät he välttämättä halua muuttaa mihinkään alle 50 neliön kaksioon. Uudistuotannossakin tulisi olla riittävästi perheasuntoja.

Vetovoiman vähenemiseen voisi Lindroosin mukaan johtaa myös se, jos tiivis rakentaminen uhkaisi kaupungin vehreyttä.

– On ymmärrettävää, että keskusta-alueilla ja asemien ympäristöstä on tiivistä. Niiden ympärillä tulisi olla ulkoilupaikoiksi sopivia puistomaisia alueita.