Sähköpotkulaudat pelottavat Kruununhaassa  – Asukasaktiivi: "Erityisesti iäkkäillä on pelko, että ajavat päälle"

Sähköpotkulaudat: Liisankatu on sähköpotkulautailijoiden suosiossa. Samalla myös asukkaiden pelontunne on kasvanut.

– Sähköpotkulaudat ovat näppäriä ja käteviä, mutta kenttä on villi. Niillä ajellaan ihan missä sattuu, toteaa Liisankadusta Leena Nousiainen. Vieressä Linnea Asikainen, 6. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Sähköpotkulaudat ja niistä aiheutuneet vaaratilanteet ovat aiheutuneet Kruununhaassa niin paljon keskustelua, että asiaa oli tarkoitus puida marraskuussa järjestettävässä Krunikka puhuu -illassa. Kerran kuukaudessa järjestettävät keskusteluillat ovat kuitenkin toistaiseksi koronan takia kokonaan peruttu.

Kruununhaan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Leena Nousiainen sanoo, että potkulautailijat puhuttavat Krunikassa.

– Varsinkin elokuussa asiasta oli paljon keskustelua. Erityisesti iäkkäillä ihmisillä on ollut pelko, että sähköpotkulautailijat ajavat päälle, eivätkä he ehdi reagoida.

Liisankatu näyttää olevan sähköpotkulautailijoiden erityisessä suosiossa. Kadulla on arki-iltapäivänä parkissa lähes 20 sähköpotkulautaa. Alepan edessä niitä on jopa kuusi. Osa laudoista nojaa pyörätelineisiin, osa taloja vasten, toiset makaavat maassa.

Myös asukastila Krunan mestan talkkari Tiina Huczkowski kertoo kuulleensa kadulla ihmisten keskustelevan asiasta.

– Eräs ihminen sanoi juuri, että keskustelu sähköpotkulautailijoista ja pyöristä on vilkasta. Ihmiset ovat tuohtuneita siitä, että jengi ajaa tosi vaarallisesti. Ne menevät täällä kyllä hirveää vauhtia.

Lokakuun alussa sähköpotkulauta ajoi yli 70-vuotiaan naisen kumoon aamupäivällä tämän astuessa portista jalkakäytävälle Liisankadulla.

Nainen sai leukaansa haavan ja vartaloonsa mustelmia. Silmälasit lensivät katuun. Sähköpotkulautailija pysähtyi naisen kohdalle, pyyteli anteeksi ja jatkoi matkaansa naisen jäädessä istumaan kadulle.

Nousiainen ihmettelee joidenkin sähköpotkulautailijoiden tapaa ajaa jalkakäytävällä. Liisankadulla jalkakäytävät ovat asfaltoituja, mutta autotiet noppakiveä. Siitä huolimatta sähköpotkulaudan paikka olisi ajotiellä. Myös vuokrattujen sähköpotkulautojen hylkääminen pitkin pituuttaan ihmetyttää.

Potkulaudoista on virinnyt vilkas keskustelu myös Kruununhaan Facebook-sivuilla. Sähköpotkulaudat tulevat olemaan Nousiaisen mukaan Krunikka puhuu -illan aiheena heti kun korona sallii.

Sähköpotkulautayhtiö Voin operatiivisesta toiminnasta vastaava Reetta Alastalo sanoo, että turvallisuuteen panostetaan jakamalla eri kanavien, kuten sovelluksen, sosiaalisen median ja pop-up -tapahtumien kautta tietoa turvallisesta käytöstä.

Onnettomuustilastoja ei ole, mutta sähköpotkulautayhtiöt saavat onnettomuuksista tietoja sairaaloista.

– Lähes kaikki sähköpotkulaudan kanssa onnettomuuteen joutuneet ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisena. Omalta osaltamme yritämme hillitä humala-ajoja esimerkiksi reaktiotestien avulla.

Sähköpotkulaudat

Pyöräilijän liikennesäännöt pätevät myös sähköpotkulautoihin

Helsingissä vuokrattavissa olevat sähköpotkulaudat luetaan kevyiksi sähköajoneuvoiksi, joiden rakenteellinen maksiminopeus saa olla enintään 25 kilometriä tunnissa (km/h).

Palvelun toimittaja on säätänyt lautojen maksiminopeudeksi 20 km/h.

Sähköpotkulaudalla noudatetaan pyöräilijän liikennesääntöjä.

Sillä ei saa ajaa jalkakäytävillä.

Kypärän käyttö on suositeltavaa, mutta ei pakollista.

Lähde: Liikenneturva

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut