"Ihmiset eivät halua nykyisin sitoutua instituutioihin" – Enää puolet kuuluu Helsingissä kirkkoon, mutta nämä 5 seurakuntaa ovat tänä vuonna kasvattaneet jäsenmääräänsä

Kirkko: Ihmiset eivät halua nykyisin sitoutua instituutioihin, pohtii pastori.

Itäkeskuksessa sijaitsevan Matteuksenkirkon perjantaimessuun otti viime viikolla osaa kuusitoista henkeä. Salin tuoleista joka kuudes oli varattu.

– Nyt väkeä oli tavallista vähemmän, todennäköisesti siihen vaikutti syysloma, arvioi messun pitänyt Vartiokylän seurakunnan pastori Kaisa Kariranta hartauden jälkeen.

Vartiokylän seurakunta on yksi seitsemästä helsinkiläisseurakunnasta, jonka alueella enää alle puolet kuuluu kirkkoon.

Nykyisellä kehityksellä Vartiokylän seurakunnan jäsenmäärä voi laskea jo ensi vuonna alle 8 000 hengen.

Kehityksen suunta mietityttää Karirantaa, mutta ei saa häntä menettämään toivoaan.

– Itse ajattelen niin, että vähenevä jäsenmäärä on kirkolle hyvä haaste. Pitää muistaa, että kaikesta huolimatta luterilaisuus elää edelleenkin ajassa ja ihmisten keskuudessa, Kariranta pohtii.

Jäsenmäärä vähenee suhteellisesti eniten Vartiokylässä.

– Kyse on pitkälti siitä, että ihmiset eivät halua nykyisin sitoutua instituutioihin. Tämä näkyy esimerkiksi yhdistystoiminnassa.

Vartiokylän seurakunta ei ole tilanteessa yksin, sillä tänä vuonna Helsingin evankelis-luterilaisten seurakuntien jäsenmäärä on vähentynyt yli 1 800 helsinkiläisellä.

Suurin vähennys on tapahtunut Malmin seurakunnassa, jonka jäsenmäärä supistui tammi-syyskuussa peräti runsaalla 800 hengellä. Myös Vuosaaren ja Oulunkylän seurakunnissa jäsenistö on supistunut noin 350 hengellä.

Vuoden alun jäsenmäärään suhteutettuna lasku on ollut suurinta Vartiokylän seurakunnassa.

Kirkkoon kuuluvien määrä kasvoi viidessä seurakunnassa – ne olivat Lauttasaari, Munkkiniemi, Paavali, Roihuvuori ja Tuomiokirkkoseurakunta.

– Kirkosta on tänä vuonna lokakuun alkuun mennessä eronnut Helsingissä kuutisensataa jäsentä vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, laskee Helsingin seurakuntayhtymän tilastoasiantuntija Aki Niemi.

Kirkosta on takavuosina eronnut runsaasti väkeä etenkin televisiossa käytyjen keskusteluiltojen jälkeen. Tasan kymmenen vuotta sitten järjestetty Ajankohtaisen Kakkosen Homoilta aiheutti sen, että koko maassa kirkon jätti taakseen peräti 40 000 suomalaista.

– Tänä vuonna Helsingissä ei ole ollut mitään erityisiä eropiikkejä. Useimpina kuukausina eroja on ollut kolmisensataa, Niemi kertoo.

– Kasteen kautta kirkkoon liitettyjen lasten määrä väheni keväällä koronan vuoksi melkoisesti. Kun pandemia sitten hellitti, lapsia tuotiin kastettaviksi varsin paljon. Erityisesti näin tapahtui kesä–elokuussa.

Jäsenmäärän lasku vaikuttaa Helsingissä rajusti myös kirkon saamiin verotuloihin.

Tänä vuona Helsingin seurakuntien arvioitu verotuotto on noin 55,8 miljoonaa euroa – summa on 600 000 euroa pienempi kuin vuonna 2019.

Verotulojen supistuminen on laittanut seurakunnissa useita virkoja jäihin. Tämä näkyy muun muassa diakoniatyössä.

– Helsingissä on jätetty virkoja täyttämättä ja se näkyy työmäärän lisääntymisenä, kertoo Haagan seurakunnan diakoni Sofia Honkanen.

– On ikävää, että kirkosta eroaa nyt niin moni, sillä harva tulee ajatelleeksi, kuinka paljon hyvää työtä seurakunnissa tehdään, Honkanen pohtii.

Hän muistuttaa, että diakoniatyön väki kohtaa paljon mielenterveyskuntoutujia, jotka ovat jääneet muun avun ulkopuolelle.

Kirkko kutistuu

Joka kuukausi lähtee noin 300 helsinkiläistä jäsentä

Helsingin evankelis-luterilaisiin seurakunnissa on nyt vajaat 332 000 jäsentä.

Kirkkoon kuuluu nyt hieman yli 51 prosenttia helsinkiläisistä.

Herttoniemen, Kannelmäen, Mikaelin, Kallion, Paavalin, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakuntien alueilla kirkkoon kuuluu alle puolet asukkaista.

Tänä vuonna kirkosta on Helsingissä eronnut kuukaudessa noin 300 jäsentä. Eniten eroja tapahtuu joulukuussa.

Viime vuonna Helsingissä kastettiin keskimäärin 215 lasta kuukaudessa. Tänä vuonna luku on 193 lasta kuukaudessa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut