Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pelastuslaitos alkoi kuvata paloja robottilennokilla – muistuttaa muuta kameraväkeä pelisäännöistä: "Kännykällä kuvannut ajoi kolarin"

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on aloittanut dronejen eli robottilennokkien käytön pelastustoiminnan yhteydessä.

– Dronea käytettiin Vuosaaren vanhan puukoulun palon yhteydessä 16. lokakuuta. Siinä olevan lämpökameran kuvaa hyödynnettiin pelastustöissä, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäasiantuntija Antti Salminen.

Liki 120-vuotias puukoulu paloi Vuosaaren Rantakiventiellä. Dronen ottamassa lämpökamerakuvassa näkyy selvästi hehkuvan punaisena kuumin alue palavassa talossa.

Tällä hetkellä vain Kallion pelastusasemalla on käytössä drone pelastustoiminnan kuvaamista varten. Vuosaaren palopaikalla oli paikalla useilta eri pelastusasemilta, myös Kalliosta. Pelastuslaitoksen ollessa tapahtumapaikalla saattaa ilmassa siis lentää operatiivisessa käytössä oleva drone.

Dronejen käyttö kaikenlaisessa kuvaamisessa on lisääntynyt huomattavasti, ja pelastuslaitos muistuttaa jo ennakoivasti kaupunkilaisia siitä, että tulipalo- tai onnettomuuspaikalla ei pidä häiritä pelastustoimia kuvaamalla dronella. Samoin kuin pelastustoimia ei saa häiritä muunlaisellakaan kuvaamisella.

– Dronen lennättäminen yleisön päällä on kiellettyä, kertoo Salminen.

Näin sanotaan myös Liikenne ja viestintävirasto Traficomin droneinfo.fi-sivustolla. Dronen lennättäminen on siis kiellettyä tältä pohjalta myös onnettomuus- tai palopaikalla, jossa työskentelee pelastajia.

Esimerkiksi tieliikenneonnettomuuspaikalla kuvaamiseen keskittyvä voi aiheuttaa häiriötä ja vaaraa pelastustoimille sekä voi samalla myös vaarantaa itsensä.

– Kolaripaikkaa Itäväylällä autostaan kännykällä kuvannut ajoi itse kolarin useampi vuosi sitten. Kuvaamisen takia on tullut vuosien varrella vastaan useampia vaaratilanteita, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen palomestari Petri Korhonen.

Hän vastaa Helsingin pelastuslaitoksessa dronetoiminnasta.

– Jos tulipalo tai onnettomuus tapahtuu yleisellä paikalla, ei pelastustoimia häiritsemätöntä kuvaamista voida kieltää, mutta jokaisen kuvaajan pitäisi käyttää harkintaa, Antti Salminen jatkaa.

Jos pelastuslaitos puuttuu palo- tai onnettomuuspaikalla kuvaamiseen, halutaan sillä suojata esimerkiksi potilaiden yksityisyyttä ja pelastustoimintaa.

– Vaikka laki salliikin yleisellä paikalla kuvaamisen, tulisi kuvaajan miettiä, onko kuvaaminen tilanteessa tahdikasta ja onko kuvia tarpeen julkaista.