Helsinkiläislähiöön syntyi yllättävä ruokakeidas: Joko tunnet nämä uudet ravintolat? – "Alueella on kova kilpailu"

Trendi: Osa ravintoloitsijoista pelkää koronaepidemian pysäyttävän alueen hyvän ravintolakasvun.

Hokkaidon sushi-buffet avattiin Malmin Novaan tänä syksynä. Aapo Siippainen

Milena Raappana

Malmin alueelle on kasvanut rikas ravintolakenttä, jossa makuelämyksiä voi kokea aina aasialaisesta keittiöstä italialaisiin herkkuihin ja perinteisempään kotiruokaan. Aivan kauppakeskus Malmin Novan kupeessa sijaitsee nepalilainen ravintola Makalu, jonka listoilta löytyy liha- ja kasvisruokia ja tandoorierikoisuuksia.

Viiden minuutin kävelymatkan päässä Makalusta sijaitsee pizzoistaan tunnettu Trattoria Caprese ja junaradan toisella puolella vietnamilaista ruokia, kuten riisinuudelikeittoja ja matcha-jäätelöä, tarjoileva Vietnami. Malmin uimahallia vastapäätä tarjoillaan hävikkiruokaa Waste&Feast-ravintolassa.

Kauppakeskus Malmin Novaan avautui kesällä korealaisia herkkuja, kuten bibimbapia, tacoja ja nuudeli- ja teriyakiannoksia, tarjoava ravintola Kiva ja syyskuussa sushiravintola Hokkaido. Ravintoloiden omistaja Jialong Chen on pyörittänyt Malmilla ravintolatoimintaa kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa alueen ravintolat ovat kehittyneet hienostuneempaan suuntaan, koska asiakkaat myös toivovat ruoalta ja paikan tunnelmalta enemmän.

– Esimerkiksi yksinkertaisen salaatinkin raaka-aineet pystytään valmistamaan erilaisia tekniikoita käyttäen. Nykyään ihmiset ovat yhä enemmän ja enemmän kiinnostuneita terveellisistä ruokailutottumuksista, mikä näkyy myös ruokalistoissa tuoreiden kasvisten tarjoamisena, Chen kuvailee.

Vietnami on yksi Malmin uusista ravintoloista. Se sijaitsee Malmintorin kauppakeskuksessa. Aapo Siippainen

Ylä-Malmin torilla sijaitsevan ravintola Suski on kotiruoan ystävien valinta.

Ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita terveellisestä ruoasta.

Menusta löytyy niin lihapullia, kanapastaa kuin lohikeittoa, jotka tuskin ovat ruokalistalta katoamassa. Sen verran kova kysyntä suomalaisille tutuilla ja turvallisilla ruoilla ravintolapäällikkö Veronika Gutmannin mukaan on, vaikka eri maailmankolkkien maut ovatkin saapuneet Malmille.

– Alueella on kova kilpailu ja paljon erilaista tarjontaa, mikä on virkistävää. Meille tulee kuitenkin ihmisiä, jotka arvostavaa hyvää kotikeittiötä, Gutmann toteaa.

Gutmann kuitenkin pelkää koronan aiheuttavan pahaa tuhoa hyvälle kehitykselle. Keväällä asiakasmäärät tippuivat ravintola Suskissa ja työntekijöille on pitänyt antaa lomautuslappuja.

– Aika nopeasti pääsimme kuitenkin lähes entiselle tasolle asiakasmäärissä. Ei tämä kuitenkaan ole mukavaa ollut. Asiakkaat ovat varuillaan, tulevat maskit päässä ja pesevät käsiä. Mitä olen vanhempien asiakkaiden kanssa jutellut, tilanne alkaa väsyttää, kun on joutunut olemaan kotona.

– Tilanne on mennyt liiallisuuksiin ravintoloita kohtaan, sillä kaikki alan toimijat niputetaan saman termin alle. Nyt alueen kaikille ravintoloille ei riitä asiakkaita. Monet paikat ovat tälläkin hetkellä tyhjillään, Gutmann sanoo.

– Suomessa ravintolatermin alle laitetaan kaikki alan toimijat, vaikka meillä on ruokaravintoloita, pieniä pubeja, yökerhoja. On aika väärin yleistää niin vahvasti, ravintola Suskin ravintolapäällikkö Veronika Gutmann kommentoi koronarajoituksia. Milena Raappana

Myös Chen kertoo, että kaksi viidesosaa asiakasmääristä on tippunut koronan takia. Ravintoloiden aukaiseminen osui huonoon saumaan, mutta hänellä ei ollut mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan. Tilojen vuokrasopimukset oltiin solmittu ennen koronakriisin puhkeamista, joten Chen päätti avata ravintolat epidemiasta huolimatta.

Vaikka Gutmann näkee tilanteen pahaenteisenä ravintolaskenen hyvälle nousulle, toivo paremmasta kytee pinnan alla.

– Uskon ja toivon, että tämä menee ohi ja ihmiset ottavat itseään niskasta kiinni, että sairaana ei lähdetä liikkeelle, Gutmann sanoo.

Malmi on kasvava keskus, joten uskon alueen ravintoloiden selviävän, kunhan epimia on ohi, Jialong Chen pohtii. Milena Raappana

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut