Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Ravintoloiden merkityksestä koronaviruksen leviämisessä on annettu liian synkkä kuva" – alalla pelätään konkurssiaaltoa keväällä

Valtioneuvoston asettamat rajoitukset lopettaa anniskelu kello 22 ja sulkea ravintolat kello 23 sekä asiakaspaikkamäärän rajoittaminen puoleen ovat vaikuttaneet erittäin kielteisesti jo ennestään heikentyneeseen ravintolapalvelujen kysyntään koronavirusepidemian kiihtymisalueilla, kerrotaan Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran tiedotteessa. Mara on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö.

Mara teetti kiihtymisvaiheen alueiden jäsenravintoloilleen kyselyn, jonka mukaan jo pelkästään asiakaspaikkamäärän rajoittaminen on vähentänyt liikevaihtoa ainakin puolella noin 30 prosentilla jäsenravintoloista. Yökerhoista ja pubeista yli 70 prosenttia on menettänyt rajoitusten vuoksi liikevaihdostaan vähintään puolet ja noin 30 prosenttia yökerhoista ja pubeista on menettänyt yli 90 prosenttia liikevaihdostaan.

Kyselyn mukaan 20 prosenttia yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua. Yökerhoista ja pubeista vastaava luku oli 22 prosenttia.

Tiedotteen mukaan kysely myös vahvistaa tiedon siitä, että korona-altistumisia ja -tartuntoja ei ole ollut juurikaan ravintoloissa, sillä 95 prosentissa ravintolayrityksistä ei ole ollut viranomaisten ilmoittamia altistumisia eikä tartuntoja.

Kolme prosenttia ravintolayrityksistä vastasi, että viranomaiset ovat ilmoittaneet heille korona-altistumisista heidän ravintolassaan ja kaksi prosenttia koronavirustartunnasta. Yökerhoissa ja pubeissa luvut olivat seitsemän ja neljä prosenttia. Viranomaiset eivät olleet ilmoittaneet lainkaan koronavirustartunnoista kyselyyn vastanneissa kahviloissa ja liikenneasemilla.

– Vastaukset osoittavat erinomaisesti sen, miten syvästi kiihtymisvaiheen rajoitukset vaikuttavat ravintoloihin. Ne vahvistavat myös käsityksemme siitä, että ravintoloiden merkityksestä koronaviruksen leviämisessä on annettu liian synkkä kuva. Ravintolat ja niiden työntekijät ovat tehneet vaikuttavaa työtä omavalvonnalla, turvavälien noudattamisessa ja muissa hygieniatoimissa, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

– Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan eiliset päätökset ovat kyselynkin valossa oikeaan osuneita. Valtioneuvoston on aina rajoituksia pohtiessaan mietittävä, ovatko rajoitukset välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Sen jälkeen valtioneuvoston tulee pohtia rajoituksia alueellinen ja ravintolatyyppikohtainen tilanne huomioon ottaen. Ja vasta ihan viimeisenä keinona turvautua toiminnan rajoittamiseen, Lappi jatkaa.

HS: Nämä helsinkiläisbaarit pysyvät kiinni nyt kokonaan – "Myynti oli 7% normaalista"

Jethro Rostedt yökerhonsa sulkemisesta IL:lle: "Ei yökerhoa pysty näin pyörittämään, tulee muuten konkurssi"

"Yökerhot on asetettu tikun nokkaan koronaviruksen levittäjinä" – Mara vastustaa ankarasti tiukempia sääntöjä ravintoloille

Pk-seudun ravintolat tehotarkkailuun heti – määräaikainen sulkeminen uhkaa koronaturvattomia ravintoloita