Äitiyspakkauksen vastuullisuus on edistynyt, mutta kehitys on turhan hidasta. Näin tiedottaa kansalaisjärjestö Finnwatch.
Tammikuussa 2019 Finnwatch paljasti, että yli kymmenen äitiyspakkaukseen sisältyvän tuotteen takana oli vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa, kuten laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita. Riski vakavista ihmisoikeusongelmista on vielä suurempi raaka-aineissa, joiden alkuperää suurin osa Finnwatchin tuolloiseen kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tuntenut lainkaan.
Finnwatchin mukaan ongelmia aiheutti se, että Kelan kilpailutuksessa ei ollut lainkaan vastuullisuuteen liittyviä kriteereitä vaan tuottajia pantiin paremmuusjärjestykseen vain halvan hinnan ja vaatteiden käyttöominaisuuksien perusteella.
Kela kilpailuttaa äitiyspakkauksen tuotteet vuosittain avoimella hankintamenettelyllä, kuten laki vaatii.
Finnwatchin edellisen raportin jälkeen kilpailutusvaatimuksiin on lisätty se, että tarjotut tuotteet on joko valmistettu ILOn perussopimukset ratifioineissa maissa tai tarjoaja toimittaa Kelalle sosiaalisen vastuun auditointiraportin tai -raportit. Tämä kriteeri on Finnwatchin mukaan ollut käytössä jo tämän vuoden äitiyspakkauksen kilpailutuksessa.
– Ilman vakuutusta tuotteen tarjoajaa ei hyväksytä mukaan kilpailutukseen ja lisäksi vaaditaan työelämäoikeuksiin liittyviä auditointeja tietyissä maissa tuotteita valmistavilta yrityksiltä, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelan tiedotteessa.
Ensi vuoden äitiyspakkauksen kilpailutuksessa on Finnwatchin mukaan ensimmäistä kertaa myös sopimusehtoja, jotka edellyttävät valmistajilta ILOn sopimusten noudattamista ja varaavat Kelalle oikeuden teettää sosiaalisen vastuun auditointeja sopimuskumppaneidensa tuotantoketjuihin.
Kela on aloittamassa vastuullisuusauditoinnit ensi vuonna. Tämä tarkoittaa, että auditoitujen tuotantoketjujen tuotteita löytyy äitiyspakkauksesta vuodesta 2022 alkaen. Ensi vuoden tuotteet on pitkälti jo valmistettu.
– Sopimuskauden aikaisen valvonnan kehittäminen on merkittävä edistysaskel sillä siitä on julkisissa hankinnoissa Suomessa vasta hyvin vähäisiä kokemuksia. Ilman valvontaa ja vaatimustenmukaisuuden todentamista niin vastuullisuuskriteerit kuin erilaiset vastuullisuutta koskevat sopimusehdot voivat jäädä vain tyhjäksi kirjaimeksi. Olennaista on kuitenkin, millaisia kriteerejä vasten auditointeja tehdään ja miten ne toteutetaan käytännössä, Finnwatchin tiedotteessa sanotaan.