Lentäminen jatkuu ja kaupunki on voimaton Malmin kentällä, valitukset voivat viivästyttää rakentamista vuosilla – Toimialajohtaja Aho: "Todennäköisesti kaikesta valitetaan mitä siellä tehdään"

Rakentaminen: Vireillä olevien valitusten vuoksi lentäminen Malmin kentällä jatkuu edelleen.

Pienkoneita toisensa jälkeen nousee ja laskee Malmin lentokentällä normaaliin tahtiin, vaikka kaupunki irtisanoi Malmin lentokenttäyhdistyksen vuokrasopimuksen viime vuoden loppuun.

Alueen maat omistava Helsingin kaupunki on suorastaan voimaton tämän hetkiseen tilanteeseen lentokentällä. Helsingin hovioikeus päätti lokakuun alkupuolella, ettei kaupungin vaatimaa turvaamistointa panna toimeen. Tämä siksi koska Malmin lentokenttäyhdistys on riitauttanut vuokrasopimuksen päättymisen ja asian käsittely on vielä kesken. Lentäjiä ei siis voi häätää kentältä.

Liki 28 000 kannattaa kansanäänestystä Malmin lentokenttäalueen käytöstä

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho kuulostaa puhelimessa suorastaan tuskastuneelta.

– No sillä lailla olemme voimattomia, että joudumme odottelemaan nyt käräjäoikeuden päätöstä. Meidän kannaltahan tilanne on aika selkeä, sanoo Aho ja toteaa, ettei neuvoteltavaa lentojen jatkamisesta Malmilla ole.

Kaupunki on vaatinut käräjäoikeudessa vahvistusta maanvuokrasopimuksen loppumiselle häädön uhalla sekä yli 100 000 euron sopimussakkoa. Tuomio annetaan vuoden loppuun mennessä.

Todennäköisesti kaikesta valitetaan mitä siellä tehdään.

Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Ville Repo on puolestaan tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen.

– Olemme oikein tyytyväisiä hovioikeuden päätökseen, joka oli siinä mielessä odotusten mukainen, että hovioikeus piti alioikeuden jo tekemän päätöksen ennallaan.

Aloite: Lentotoimintaa Malmilla kaavan vahvistumiseen asti – Kaupunki ei lämpene ajatukselle

Repo huomauttaa, että oikeudenkäynnissä ei ole kyse maankäyttöpolitiikasta, vaan siitä, että lentokenttää voidaan käyttää lentotoimintaan siihen asti, kunnes rakentaminen alueella alkaa.

– Näin oli alun perinkin tarkoitus. Lyhyellä aikavälillä yhdistys tietysti toivoo, että kaupunki tarttuisi heille tarjottuun sovintoratkaisuun, jolloin molempien osapuolten intressit voidaan toteuttaa yhteistyössä.

Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Kaupungin suunnitelmissa vuosina 2020–2030 Malmin Lentokenttäyhdistyksen vuokraamalle 39 hehtaarin alueelle on lentäjien mukaan suunniteltu lähinnä ulkoilureittejä ja lumenkaatopaikkaa. Asuntorakentamisen on tarkoitus alkaa kenttä-alueen ulkopuolella sijaitsevasta Nallenrinteestä. Koko Malmin lentokentän suunnittelualue on 330 hehtaaria.

– Uskomme, että hyvin pienillä järjestelyillä voisimme päästä ratkaisuun, että molempien intressit saataisiin toteutettua siihen asti kunnes rakentaminen alkaa, Repo sanoo.

Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"

Kaupunki on luvannut järjestää Malmin lentokenttätoiminnalle korvaavan paikan, mutta sellaista ei ole vielä löytynyt. Kentän käytön suhteen kaupunki on nyt sitä mieltä, että toiminta tulee päättyä välittömästi.

– Lentotoiminnan jatkaminen on asia, josta emme neuvottele. Lähtökohta on, että alue tulee meidän hallintaamme, Aho sanoo.

Aho pitää kaupungin kannalta tilannetta hankalana ja tuskallisena.

– Joudumme rukkaamaan aikatauluja uudelleen aluekehityksen osalta ja lykkäämään selvityksiä.

Matkustajakone Kalevan alasampumisesta tasan 80 vuotta – 9 uhria saa muistotaulun Malmin kentällä torstaina

Alueella on ennen rakentamisen aloittamista tehtäviä muun muassa maaperä- ja luonto- sekä kaasuputkien siirtoihin liittyviä selvityksiä.

Kaupunki suunnittelee rakentavansa Malmin lentokentän alueelle asuntoja 25 000 ihmiselle.

– Kaavoitus menee joka tapauksessa eteenpäin, valitettiin tai ei. Todennäköisesti kaikesta valitetaan mitä siellä tehdään. Eikä siinä mitään, valitusoikeus on pyhä. Siihen ei ole mitään sanomista, Aho sanoo.

Asuntorakentaminen Malmin lentokentän alueella voisi alkaa 2020-luvulla. Valitukset tulevat todennäköisesti hidastamaan rakentamista ehkä jopa vuosilla. Alueen rakentaminen tulee kestämään 25–30 vuotta.

Malmilla on syyskuun loppuun mennessä lennetty tänä vuonna yli 25 000 lento-operaatiota.

– Alkuvuodesta kertymä oli normaali, mutta pahimpaan korona-aikaan huhtikuussa määrät tippuivat joksikin aikaa noin puoleen. Kesän myötä ne ovat taas lähes palannut normaaliksi.

Malmin lentotoiminnasta noin 60 prosenttia on lentokoulutusta, 20 lentotyötä ja 20 lentoharrastusta.

Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Toimialajohtaja: "Entisellä Malmin kentällä lennetään luvattomasti" – Ilmailijat uskovat, että koneet nousevat Malmilta jopa vielä pari vuotta

Malmin lentokentän ilmailijat riitauttivat vuokrasopimuksen irtisanomisen – Puheenjohtaja: "Mistään rettelöinnistä ei ole kyse"

Helsinki tyrinyt Malmi-casen useasta näkökulmasta

Valituksia

Lentokentän käytöstä valitusten kierre

Malmin lentokenttäalueen käytöstä on kehkeytynyt kaupungin ja lentotoimintaa alueella harjoittavan Malmin lentokenttäyhdistyksen välille riita, joka on poikinut lukuisia valituksia eri oikeusasteisiin.

Kaupunki irtisanoi yhdistyksen vuokrasopimuksen viime vuoden loppuun.

Vireillä olevien oikeudenkäyntien vuoksi asian käsittely on kesken.

Lentotoiminta alueella jatkuu.

Lentäjät haluaisivat olla alueella, kunnes rakentaminen kentän alueella aikanaan alkaa.

Kaupunki haluaa vapauttaa alueen suunnittelua varten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut