Kaverit hämmästyivät Senni Viitasen alanvaihdosta: lentoemännän korot vaihtuivat raksamiehen kenkiin – "Kieltämättä iso kontrasti"

Työelämä: Senni Viitanen, 31, vaihtoi lentoemännän korot raksamiehen kenkiin.

Alppilassa asuva Senni Viitanen, 31, oli juuri löytänyt unelmatyönsä, kunnes matto vedettiin jalkojen alta. Lentoemännäksi valmistunut Viitanen ehti lentää taivaalla 2,5 vuotta, ennen kuin keväällä suuri osa matkustamohenkilökunnasta lomautettiin.

– Tässä on edelleen silmät pyöreinä. Aluksi ajattelin, että se menee nopeasti ohi. Samalla tiesin, että matkailuala on arka, aina sattuu ja tapahtuu jossain päin maailmaa. En silti osannut odottaa, että tämä on näin maailmanlaajuinen juttu, Viitanen muistelee.

"Tämä päivä on meille Finnairissa surullinen" – noin 700 menettää työpaikkansa

Kun lomautus jatkui kesän jälkeenkin, syyskuussa hän päätti lähteä opiskelemaan laatoitusta. Silti Viitanen toivoo, että pääsee vielä taivaalle.

– Jos näin käy, niin sitten sovittelen lentämisen ja opiskelun parhaani mukaan. Päämääränä käydä kuitenkin koulu loppuun joka tapauksessa ja tehdä myös laatoitusta työksi vaikka lentämisen ohella tai jos lomautukset jatkuvat.

Nyt Viitasella on jo harjoittelupaikka tiedossa, ja hyvät mahdollisuudet työllistyä puolen vuoden koulutuksen jälkeen.

Monille Senni Viitasen läheisille ja tutuille näin radikaali alanvaihdos tuli yllätyksenä.

Siinä on kieltämättä aika iso kontrasti.

– Olen aina tykännyt olla naisellinen nainen, tykkään pukeutua ja laittautua silloin kun tuntuu siltä. Mutta minulla on myös se ”äijäpuoli”. Tykkään autonrenkaiden vaihtamisesta, on kuorma-autokorttia ja oli motocrossharrastusta pienenä, hän selittää.

– Ihmisten reaktiot saattoivat johtua siitä, että kaikki eivät olleet nähneet tätä minun toista puoltani, ainoastaan sen lentoemäntäpuolen. Siinä on kieltämättä aika iso kontrasti, Viitanen naurahtaa.

Nainen on aina ollut taitava käsistään. Youtube-videoiden avulla hän esimerkiksi laittoi omaan kotiinsa lankkulattian.

– Nautin siitä, kun näen työn tuloksen heti. Selvitin, että rakennusalan töistä laatoitus olisi vähän kevyempää, johon itsekin pystyisin. Alalla olisi myös varmasti töitä, hän sanoo.

Hyppääminen naisvaltaisesta työporukasta miesvaltaiseen ei kammoksuta Viitasta lainkaan.

– Se on vain hauskaa vaihtelua. Isoin ero ehkä on se, että miehillä on vähän ronskimpaa huumoria. Naiset myös tuntuvat antavan palautetta hienovaraisemmin, kun taas miehet sanovat suoremmin ja rehellisemmin, hän pohtii.

Viitanen ei koe, että koulussa häntä kohdeltaisiin eri tavalla sukupuolen vuoksi.

– Jos taistelen jonkun ruuvin kanssa tai kannan painavia työkaluja, miespuoliset koulukaverit saattavat todella herkästi kysyä, tarvitsenko apua. Kiva huomata, että he tarjoutuvat auttamaan. En tiedä, johtuuko se siitä, että olen nainen, Viitanen pohtii.

Kuka?

Senni Viitanen, 31

Finnairin lentoemäntä.

Työskennellyt myös kiinteistövälittäjänä, hotelliasiakaspalvelijana ja matkaoppaana.

Opiskelee laatoitusta työvoimapoliittisessa koulutuksessa.

Yli puolet sairaanhoitajista mietti alan vaihtoa koronaepidemian keskellä – kysely kertoo monen uupuneen ja pelänneen työturvallisuutensa puolesta

Minttu, 49, jätti turvallisen toimistotyön ja toteutti unelmansa – "En hevillä luovuta"

Uudelle uralle viisikymppisenä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut