Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Liikennemäärissä on tapahtunut ennennäkemättömät vähennykset" – tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä romahti koronan seurauksena

Alkuvuoden aikana on ollut ennätyksellisen vähän sellaisia tieliikenneonnettomuuksia, jotka ovat johtaneet henkilövahinkoihin. Asiasta iloitsee esimerkiksi ylikomisario, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kirjoittamalla Twitterissä seuraavaa:

– Näin liikenneturvallista alkuvuotta ei ole koskaan aikaisemmin tilastoitu Suomen moottoroidun historian aikana.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammi–syyskuussa tapahtui kaikkiaan 2 710 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 166 ja loukkaantui 3 341 ihmistä. Kuolleita oli 2 vähemmän ja loukkaantuneita 467 vähemmän kuin vuoden 2019 vastaavana aikana.

Pääkaupunkiseudulla henkilövahinkoihin johtaneiden liikenneonnettomuuksien määrässä tapahtui Pastersteinin mukaan laskua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna seuraavasti: Helsinki: vähennystä 15 prosenttia, Vantaa: vähennystä 18 prosenttia ja Espoo: vähennystä huikeat 34 prosenttia.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen kertoo, että tieliikenneonnettomuuksissa kuolleiden lukumäärällä mitattuna kuluvaa vuotta turvallisempiakin vuosia löytyy, ihan viime vuosilta, kun tarkastellaan koko Suomea. Vuonna 2018 vastaavana tammi–syyskuun ajanjaksona oli 159 kuollutta, vuonna 2017 oli 160 kuollutta ja vuonna 2014 oli 165 kuollutta.

– Loukkaantumislukujen osalta on varmasti siten kuin Pasterstein iloitsi. Liikenteessä loukkaantuneiden määrässä on viime vuosina ollut huomattavaa laskua, Valtonen sanoo.

– Nyt vielä covid-pandemian vaikutukset liikenteeseen näkyvät ilman muuta, koska liikennemäärissä on tapahtunut ennennäkemättömät vähennykset, hän jatkaa.

Tilastokeskuksen tammi–syyskuun ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä surmansa saaneista oli liikkeellä henkilöautolla 98, 8 pakettiautolla, 2 mopolla, 15 moottoripyörällä ja 2 kuorma-autolla. Jalankulkijoita kuoli 15 ja polkupyöräilijöitä 18. Lisäksi kuoli 8 muuta tienkäyttäjää.

Syyskuussa tieliikenteessä sattui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 333 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 14 ja loukkaantui 403 ihmistä. Kuolleita oli 10 vähemmän ja loukkaantuneita 70 vähemmän kuin vuoden 2019 syyskuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Kuolleista 9 oli liikkeellä henkilöautolla, 1 pakettiautolla ja 1 mopolla. Polkupyöräilijöitä kuoli 2. Lisäksi kuoli yksi muu tienkäyttäjä. Surmansa saaneista oli miehiä 13 ja naisia 1.