Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Me saamme syyt niskoillemme, kun nuoriso riehuu" – Poliisi käy usein häätämässä Tainan ja Joonaksen lähiön levottomaksi koetulta torilta

Kannelmäki: Joonas ja Taina viettävät aikaa Sitratorilla, koska siellä tapaa tuttuja. He sanovat poliisin häätävän heitä pois usein.

Aurinko välkehtii Kannelmäessä Sitratorin patsaan takaa keskipäivällä. On seesteinen tunnelma ja ihmiset rupattelevat ulkona. Kuuluu koululaisten naurua, kun he temmeltävät torin poikki.

Alepan edustalla sihahtaa oluttölkki auki. Osa kuohuu maahan.

Joonas ja Taina viettävät paljon aikaa torilla, koska näkevät siellä tuttuja.

– Miksi olisin yksin himassa juomassa kaljaa, kun voin olla täällä ja törmätä tuttuihin. Torihan on kohtaamispaikka. Hulluksihan sitä muuten tulisi, Taina toteaa.

Joonaksella on mukana Nappi-koira. Sillä on untuvatakki, kun päivät alkavat olla jo viileitä.

On niin rauhallista, että on vaikea kuvitella, että Sitratorin ympäristössä on tapahtunut viime aikoina paljon rikoksia.

Saamme syyt niskoillemme, kun nuoriso riehuu.

Huhtikuun lopulla juna-asemalla Sitratorin lähistöllä parikymppisen mies puukotti 18-vuotiaan miehen kuoliaaksi.

Viime viikon maanantaina poliisi otti Kannelmäestä kiinni käsiasetta esitelleen parikymppisen miehen. Samana päivänä myöhemmin sivullinen ilmoitti poliisille, että Sitratorilla on verinen ja voimakkaasti päihtynyt 40-vuotias mies. Poliisi epäilee, että miestä on pahoinpidelty.

– On ollut levotonta, mutta aika pitkälti se on nuoriso, joka täällä pyörii. Me saamme syyt niskoillemme, kun nuoriso riehuu. Silloin tällöin on turvaton olo, vaikka pääosin on rauhallista, Taina huokaisee.

Hätäkeskukseen soitettiin, että Kannelmäessä on verinen mies – poliisi löysi paikalta aggressiivisesti käyttäytyeen ja todennäköisesti pahoinpidellyn miehen

Joonas ja Taina kertovat, kuinka poliisi tulee usein hätyyttelemään heitä. Kaksikon seurassa oleva nainen sanoo, että jos on samassa porukassa, vaikka ei joisikaan, hänet häädetään myös.

– Tuntuu pahalta, kun poliisi kohtelee meitä kuin jotain rikollisia. En minä nyt koiran kanssa tässä kännissä olisi. Tässä on penkit, mutta emme saa istua niillä, emmekä myöskään mennä puistoon, Joonas sanoo.

Etsivän lähityön sosiaaliohjaaja Samuel Drake pitää mahdollisena sitä, että poliisi käy tapahtumien vuoksi aktiivisemmin Sitratorilla, jolloin he kiinnittävät enemmän huomiota torin vakiokäyttäjiin ja myös julkijuopotteluun puututaan.

Mies esitteli käsiasetta Kannelmäessä – epäillään sukulaisen uhkaamisesta

Lännen aikuissosiaalityön etsivä lähityö käy Draken mukaan paljon juuri Kannelmäessä, vaihtelevasti jopa viikoittain. Hänen mielestään Itä-Helsingissä on paljon enemmän erilaisia palveluita syrjäytyneille, vaikka lännessäkin niille olisi tarvetta.

– Itä-Helsingissä on esimerkiksi Symppiksiä, jotka ovat kohtaamispaikkoja, jonne voi päihtyneenäkin tulla. Sellaista tarvittaisiinmuuallekin kuin itään, Drake sanoo.

Torin kupeessa toimii Diakonissalaitoksen D-asema, joka Joonaksen ja Tainan mielestä toimi hyvin ennen koronaa. Se oli yhteisöllinen sisätila, jossa pääsi myös käymään vessassa.

Aluksi mukana hankkeessa oli myös Vailla vakinaista asuntoa ry (VVA).

– Siellä pelattiin korttia, heitettiin tikkaa, pelattiin pleikkaa. Kun VVA lähti, siitä tuli ”rollaattorikerho”, eikä siellä ole enää mitään, Taina sanoo.

– Koko juttu lähti siitä, että tori saadaan nätin näköiseksi, eli meidät pois täältä ja meille jotakin tekemistä, Taina sanoo.

Hän odottaa, että Kannelmäkeen tulisi Symppiksen kaltainen palvelu, josta Samuel Drakekin mainitsi.

Drake myös toivoo, että nämä ihmiset kohdattaisiin inhimillisesti ja yksilöinä.

– Mitään nopeaa ratkaisua tähän ei ole. Heitä ei saa torilta pois väkisin, eikä mielestäni pidäkään, Drake sanoo.

Pullonkerääjien unelma toteutui Helsingissä – uuteen automaattiin voi kaataa 100 tölkkiä tai pulloa kerralla

Helsingin sisääntuloväylille kaavaillaan tiheää nopeusvalvontaa: Näihin paikkoihin uudet kamerat tulisivat

Äiti ei ollut viettänyt kahdenkeskistä aikaa lapsensa kanssa 9 vuoteen – Erityislapsen sisarus jää usein tahattomasti varjoon

Kalat pääsevät pian kulkemaan vapaammin Mätäjoessa – 1980-luvun pato puretaan ja tilalle tehdään koski

Poliisilta uutta tietoa Kannelmäen seksuaalirikoksista: 34-vuotiaan epäillyn lapsiuhreja paljastui lisää – "Yhteydenottoja on tullut toista kymmentä"

Terveysaseman ulkoistusta vastustetaan tiukasti Kannelmäessä – palveluiden tuleva paikka vielä kysymysmerkki

Oikeus vangitsi kaksi miestä epäiltynä nuoren miehen taposta Kannelmäen asemalla