Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki sulkee lähivuosina 10 pientä terveysasemaa – Palvelut siirtyvät terveys- ja hyvinvointikeskuksiin

Terveyspalvelut: Asemien toiminnot sulautetaan isoihin terveys- ja hyvinvointikeskuksiin.

Helsinki suunnittelee lopettavansa vuoteen 2028 mennessä kymmenen terveysasemaa ja sulauttavansa niiden toiminnot muualle.

Lakkautettavien asemien listalla ovat Kannelmäen, Kivikon, Munkkiniemen, Pitäjänmäen, Haagan, Viiskulman, Malmin, Suutarilan ja Puistolan terveysasemat, jotka aiotaan tässä järjestyksessä sulkea. Tiedot käyvät ilmi kaupungin tilankäyttöohjelmasta vuosille 2021–2026.

Helsingin terveyspalveluita on tarkoitus järjestellä lähivuosina uudelleen. Tavoitteena on päästä eroon pienistä asemista ja saada tilalle suuria terveys- ja hyvinvointikeskuksia.

– Lakkautukset kuulostavat tosi rajuilta, jos ei yhtään tiedä mistä on kyse, sanoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti vuonna 2014 palveluverkkosuunnitelmassaan, että Helsinkiin tulee kuusi isoa terveyspalveluiden keskittymää: Kalasatama, Myllypuro, Vuosaari, Kamppi, Haaga ja Malmi. Lopullisia suunnitelmia ei ole vielä tehty.

– Sote-maailmassa voi tulla mitä tahansa muutoksia. Palveluverkkosuunnitelmaa päivitetään. Sitten katsotaan aina yksitellen kaikkien asemien tilanne.

Lakkautukset kuulostavat rajuilta, jos tiedä mistä on kyse.

– Pienempiä yksiköitä keskitetään Kalasataman tyyppisesti isompiin yksiköitä,

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus avattiin helmikuussa 2018. Kalasatamaan sulautettiin Herttoniemen, Kallion ja Vallilan terveysasemien palvelut. Vuosaaren terveys- ja hyvinvointikeskus aloitti toimintansa 2018 ja Myllypuron avataan ensi vuonna. Kontulan ja Kivikon palvelut siirtyvät Myllyporoon, kun laajennusosa on valmis nykysuunnitelmien mukaan 2025.

Haagan sekä Malmi terveys- ja hyvinvointikeskukset ovat tarvesuunnitteluvaiheessa.

– Nämä ovat sitten jossain vaiheessa vuosina 2027–2028. Lännen alueella Haagan liikenneympyrään on piirretty meille tonttipaikka, sanoo Turpeinen.

Haagan terveys- ja hyvinvointikeskukseen keskitetään Haagan, Kannelmäen, Pitäjänmäen ja Munkkiniemen terveyspalvelut.

Lassilassa asuva Raili Okkonen pitää lännen uutta jättiasemaa hyvänä ajatuksena.

– Kuulostaa hyvältä, että palvelut olisivat saman katon alla. Kun ikää tulee lisää, tarvitsemme varmasti erilaisia terveyspalveluita nykyistä enemmän.

Malminkartanoon jää oma pisteensä. Kannelmäen ja Viiskulman alueen terveysasematoiminnot ulkoistetaan ensi syksynä. Ulkoistukset ovat määräaikaisia.

Viiskulman nykyinen terveysasema säilyy ennallaan. Toiminnot siirtyvät tulevaisuudessa Kampin terveys- ja hyvinvointikeskukseen, joka valmistuu vuonna 2026. Kamppiin tulee myös Töölön ja Laakson palvelut.

Malmin nykyinen terveysasema puretaan.

– Uusi terveys- ja hyvinvointikeskus valmistuu Malmin aseman läheisyyteen aikaisintaan vuonna 2027. Palvelut tarkentuvat suunnittelun edetessä, kertoo erityissuunnittelija Riina Kotaviita.

Tontti on alustavasti varattu Pikkalantieltä. Malmille keskitetään alustavien suunnitelmien mukaan Puistolan ja Suutarilan terveyspalvelut. Jakomäkeen saattaa jäädä oma pisteensä.

Todennäköisesti myös Oulunkylä tulee saamaan oman jättiasemansa.

– Oulunkylän terveys- ja hyvinvointikeskuksen valmistumisaikaa ei ole vielä hahmotettu. Mitä todennäköisemmin sinne siirtyvät Maunulan, Paloheinän ja todennäköisesti Pihlajamäen terveysasemapalvelut, Turpeinen sanoo.

Nykyisen terveysaseman tilalle Malmilla rakennetaan alustavan suunnitelman mukaan Malmin Uusi sairaala. Se valmistuu aikaisintaan vuonna 2030. Sairaalaan on tulossa lyhytaikaisia sairaansijoja, akuuttigeriatriaa eli ikäihmisten kuntoutusta sekä kirurgista jatkohoitoa. Leikkaustoimintaa sairaalaan ei tule. Sairaalaan keskitetään toimintoja Malmilta ja osin Suursuolta.

Lisäys 26.10. kello 11.: Kontulan ja Kivikon palvelut siirtyvät Myllypuroon, kun laajennusosa on valmis vuonna 2025.