Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

5-vuotias Batman-poika kuvattiin Myllypurossa 1967 – mitä hänelle kuuluu nyt?

Kulttuuri: Mies bongasi itsensä vuoden 1967 valokuvasta.

Hakasalmen huvilassa avautunut näyttely valokuvaaja Ismo Höltön, 80, ottamista mustavalkokuvista pitää sisällään runsaasti hykerrytäviä löytöjä.

Hölttö tallensi aikoinaan uutterasti 1960-luvun helsinkiläisten elämää arjen hyörinän keskellä. Höltän otokset ovat sananmukaisesti pysäytyskuvia, jotka saavat katsojansa miettimään, mitä kuvissa oleville helsinkiläisille nuyt kuuluu.

Yksi henkilötarinoista kätkeytyy valokuvaan, jonka Hölttö otti Myllypurossa vuonna 1967.

Kamera suuntautui tuolloin kohti viisivuotiasta Jyrki Valkealaa, joka oli komeaan Batman-asuun pukeutuneena leikkimässä kotipihallaan.

Valkeala on nyt 58-vuotias ja Höltön ottaman valokuvan hän sai itselleen Ateneumin näyttelyssä 2015.

– Olin kyllä tiennyt kuvan olevan olemassa, mutta vasta viisi vuotta sitten tapasin Höltön ensi kerran. Keskustelin hänen kanssaan vuoden 1967 kuvaustilanteesta, Valkeala kertoo.

Kuvanottohetkeä Valkeala ei muista tarkoin, mutta Hölttö oli kierrellyt Myllypurossa etsien kuvattavaa. Huomatessaan Batman-asuisen pojan kuvaaja pyysi seisahtumaan ja nappasi valokuvan.

Loppu onkin sitten lähes kulttuurihistoriaa: Jyrki-poika ikuistettiin koskettavaan henkilökuvaan.

– Lapsuudessani ei valokuvaamista juurikaan harrastettu, mutta isäni oli Yleisradiossa kuvaajana. Kuvia otettiin lähinnä lomareissuilla, Valkeala muistelee.

Aikoinaan Tuulimyllyntie 9:ssä asunut Valkeala muutti kolmisen vuotta sitten Helsingistä Tampereelle.

Elämäntyönsä hän on tehnyt graafisena suunnittelijana.

Valokuvaaja Ismo Höltön kuvista Hakasalmen huvilaan koottu näyttely on nostalginen aikamatka menneen maailman Helsinkiin.

Mukaan on valittu valokuvaajan 1960-luvun tuotannosta yli 150 mustavalkokuvaa, jotka tarjoavat nuoren taiteilijan näkemyksen kotikaupungistaan, sen ihmisistä ja koko aikakaudesta.`

Näyttelyssä on esillä myös 1960-luvun aikakauslehtiä, jotka hengittävät tuon ajan menoa, muotia ja mielipiteitä.

Bonusta tulee hyvin valitun taustamusiikin ansiosta. Aikoinaan huippusuosittu Iltatuulen viesti sopii harvaan taide-elämykseen paremmin kuin juuri tähän näyttelyyn.

Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. Ismo Höltön valokuvia Hakasalmen huvilassa 28.8.2021 saakka.