Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Onko jäsenten avuksi suunnitteilla exit-prosessia?" – Helsinkiläiskansanedustaja huolestui QAnon-liikkeestä: Kultti käyttää hyväkseen ihmisiä, jotka kokevat ahdistusta

Suomen on oltava paremmin perillä QAnonista, vaatii helsinkiläinen kansanedustaja sekä kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas.).

Honkasalo on huolissaan Suomeenkin rantautuneesta QAnon-salaliittoteoriasta, jota muun muassa FBI pitää turvallisuusuhkana. Myös osa suomalaisista poliitikoista hyödyntää Honkasalon mukaan politiikassaan QAnonin tarjoamia salaliittoteorioita.

Honkasalo kysyy perjantaina eduskunnassa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, miten kultista kerätään tietoa, onko yhteisön jäsenten avuksi suunnitteilla exit-prosessia ja kuinka erityisesti nuoria suojellaan salaliittoteorioilta.

– On hälyttävää, miten salaliittoteoretisointi on hiipimässä osaksi julkista keskustelua yhä kiihtyvämpää vauhtia. Huomaan tämän myös saamastani henkilökohtaisesta palautteesta kansanedustajana esimerkiksi covid19-pandemian suhteen. QAnonin rajun leviämisen vuoksi on tärkeää, että esimerkiksi viranomaisilla on tietoa liikkeen sisällöistä ja valmiuksia ja suunnitelma sen suhteen, miten QAnon torjutaan ja autetaan ihmisiä eroon liikkeen vaikutusvallasta, Honkasalo kertoo tiedotteessa.

QAnon-teorian mukaan maailmaa hallitsee eliitin salaliitto, “syvä valtio”, joka on tarkoituksellisesti käynnistänyt tai lavastanut koronapandemian ja ylläpitää maailmanlaajuista pedofiilirinkiä. QAnon-ajatteluun liittyy myös muunlaista salaliitto- ja vaihtoehtoajattelua, kuten 5G-verkko-, rokote- ja lääketiedekriittisyyttä.

– Kultti käyttää hyväkseen ihmisiä, jotka kokevat ahdistusta epävarmassa maailmantilanteessa. Se myös hankaloittaa akuutisti toimia, joilla voidaan puuttua esimerkiksi todelliseen lasten hyväksikäyttöön ja torjua covid19-pandemiaa, Honkasalo sanoo.

Kuten usein salaliittoteorioissa, niiden ympärille kerääntynyt yhteisö muodostuu yksilölle yhtä merkitykselliseksi tai jopa merkityksellisemmäksi kuin itse teoria, toteaa Honkasalo.

Ajan myötä yhteisön jäsenen voi olla vaikeaa löytää ymmärrystä yhteisön ulkopuolisesta maailmasta, ja yhteydet siihen voivat käydä ohuiksi. Kuten esimerkiksi uskonnollisissa yhteisöissä, irtautuminen QAnonista voi osoittautua hankalaksi tai mahdottomaksi, mikäli muut sosiaaliset kontaktit ovat jo katkenneet. On mahdollista, että QAnon-yhteisöön päätyneet ihmiset radikalisoituvat ja tarvitsevat ulkopuolista apua yhteisöstä irtautumiseksi, Honkasalo muistuttaa kirjallisessa kysymyksessään.

Kova väite Helsingin pormestariston vallasta – "Osa asioista päätetään jossain muualla"

Kuntavaaleissa luvassa kiivas kamppailu suurimman puolueen paikasta – "Helsingissä on tehty aika vasemmistoliittolaista politiikkaa"

Tuore tutkimus: 200 Twitter-tiliä vastuussa joka toisesta vihaviestistä – nämä 60 poliitikkoa saavat eniten vihapostia