Poistetaanko rahapeliautomaatit kaupoista? Ministeriön asettama asiantuntijaryhmä väläyttää radikaaleja keinoja pelihaittoja vastaan

Rahapeliautomaatit houkuttelevat ongelmallisesti pelaavia. Katja Luoma/Arkisto

Minna Harmaala

Rahapeliautomaatit saattavat poistua kaupoista ja kioskeista jopa kokonaan, jos lainsäätäjä ottaa onkeensa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettaman asiantuntijaryhmän johtopäätökset.

Yksi raportissa tehokkaaksi nimetyistä keinoista on poistaa hajasijoitetut peliautomaatit kokonaan markkinoilta tai kehittää nykyistä mallia tehokkaammin haittoja torjuvaksi. Sen sijaan olemassa olevien automaattien siirtämistä pelisaleihin arviointiryhmä ei pidä varteenotettavana vaihtoehtona.

Arviointiryhmä toteaa johtopäätöksenään myös, että raha-automaattipelien markkinoinnista pitäisi luopua kokonaan ja Veikkaukselle pitäisi asettaa velvollisuus informoida pelaajia raha-automaattipelien erityisestä haitallisuudesta.

Osa Veikkauksen peliautomaateista alkaa lokakuussa vaatia tunnistautumista – Vapaaehtoisesti tunnistautuu pieni osa

Asiantuntijaryhmän tänään julkaistun raportin tarkoitus on antaa päättäjille eväitä rahapelaamisen haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen.

Rahapeliautomaatteihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen, minkä on tarkoitus ehkäistä haittoja. Arviointiryhmän tunnistautuminen ei sinällään ole pelaamisen hallintakeino, mutta sen avulla on mahdollista tukea pelaamisen hallintaa valvomalla erilaisia estoja ja antamalla pelaajalle palautetta.

Veikkauksen nopearytmisiin nettipeleihin voi kohta taas kliksutella netissä jopa pari tonnia kuussa – "Harvalla meistä on varaa hävitä 2 000 euroa kuukaudessa"

Selvityksen toisen osan mukaan Suomessa pelataan vertailumaista selkeästi eniten sekä automaattipelejä että rahapelejä yleensä. Vertailumaina olivat Ruotsi, Norja, Tanska, Puola, Italia ja Iso-Britannia.

Suomessa oli vertailumaista toiseksi eniten rahapeliautomaatteja henkilöä kohden, ja lisäksi ne ovat kaikkein laajimmassa määrin saatavilla arkiympäristöissä.

Selvityksen perusteella erityisen haitallista on, jos rahapeliautomaatteja on paljon ja ne sijaitsevat helposti saavutettavissa ympäristöissä ja että pelin ominaisuudet kannustavat pelaamisen jatkuvuuteen.

Peliautomaateille jopa jonotettiin avajaispäivänä Järvenpään Koronassa – koneiden avaaminen asteittain herättää tunteita: "Pelit auki ja hanskat käteen sanon minä"

Tutkimus: Yhä suurempi osa suomalaisista haluaa rahapeliautomaatit erillisiin pelisaleihin – asenteet rahapelaamista kohtaan kiristyneet muutenkin

Peliautomaatit avataan taas, mutta aiempaa harvempina – Veikkaus vähentää automaattien määrää 40 prosenttia, ensi vuonna voimaan vielä rajumpi uudistus

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut