Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poistetaanko rahapeliautomaatit kaupoista? Ministeriön asettama asiantuntijaryhmä väläyttää radikaaleja keinoja pelihaittoja vastaan

Rahapeliautomaatit saattavat poistua kaupoista ja kioskeista jopa kokonaan, jos lainsäätäjä ottaa onkeensa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettaman asiantuntijaryhmän johtopäätökset.

Yksi raportissa tehokkaaksi nimetyistä keinoista on poistaa hajasijoitetut peliautomaatit kokonaan markkinoilta tai kehittää nykyistä mallia tehokkaammin haittoja torjuvaksi. Sen sijaan olemassa olevien automaattien siirtämistä pelisaleihin arviointiryhmä ei pidä varteenotettavana vaihtoehtona.

Arviointiryhmä toteaa johtopäätöksenään myös, että raha-automaattipelien markkinoinnista pitäisi luopua kokonaan ja Veikkaukselle pitäisi asettaa velvollisuus informoida pelaajia raha-automaattipelien erityisestä haitallisuudesta.

Asiantuntijaryhmän tänään julkaistun raportin tarkoitus on antaa päättäjille eväitä rahapelaamisen haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen.

Rahapeliautomaatteihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen, minkä on tarkoitus ehkäistä haittoja. Arviointiryhmän tunnistautuminen ei sinällään ole pelaamisen hallintakeino, mutta sen avulla on mahdollista tukea pelaamisen hallintaa valvomalla erilaisia estoja ja antamalla pelaajalle palautetta.

Selvityksen toisen osan mukaan Suomessa pelataan vertailumaista selkeästi eniten sekä automaattipelejä että rahapelejä yleensä. Vertailumaina olivat Ruotsi, Norja, Tanska, Puola, Italia ja Iso-Britannia.

Suomessa oli vertailumaista toiseksi eniten rahapeliautomaatteja henkilöä kohden, ja lisäksi ne ovat kaikkein laajimmassa määrin saatavilla arkiympäristöissä.

Selvityksen perusteella erityisen haitallista on, jos rahapeliautomaatteja on paljon ja ne sijaitsevat helposti saavutettavissa ympäristöissä ja että pelin ominaisuudet kannustavat pelaamisen jatkuvuuteen.