Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmakuva paljasti, kuinka erikoiseen paikkaan Helsingin uusi Lidl rakennetaan – "Jos saa hehkuttaa, niin Suomessa harvoin törmää vastaaviin"

Rakentaminen: Tarkat suojelumääräykset ja korona hidastavat uusien yritysten tuloa Bruce Oreckin tiloihin.

Tämä työ on täytynyt tehdä valtavan hyvin. Jopa kymmenet tuhannet pienet ikkunaruutua ovat pysyneet paikoillaan 1900-luvun alusta saakka, jolloin VR:n konepaja valmistui Vallilaan.

– Ilmakuvasta katsottuna kattoikkunoita on yli kilometrin verran. Ikkunat ovat kestäneet hyvin, vaikka osa onkin rikki, sanoo Museoviraston intendentti Jaakko Holma.

Konepajan isoimmalla hallilla on Holman mukaan sata metriä leveyttä ja pituutta.

– Jos saa hehkuttaa, niin Suomessa harvoin törmää vastaaviin 1900-luvun alun rakenteisiin. Rakennus on valtava, hehtaarin kokoinen.

Asukkaat vastustivat Bauhausia, saavatkin nyt Lidlin – tätä mieltä protestin käynnistänyt Jaakko Blomberg on uudesta tulokkaasta – "Ihmiset eivät ole oikein hiffanneet"

Lidl avaa yli 1000 neliön myymälän keskelle Helsingin trendialuetta – myös Alkoa houkutellaan

Holma sanoo, että suurempaa peruskorjausta konepajalle ei ole ilmeisesti koskaan tehty. Alunperin kattoa huollettiin "Lönnqvistin kattopaskalla". VR:n tilaama rakennushistoriallinen selvitys kertoo, että kyseessä oli sama aine, jota käytettiin junanvaunujen kattojen tiivistämiseen.

Vaikka VR on huoltanut kattoikkunoita säännöllisesti, on vesikatto Holman mukaan silti huonossa kunnossa.

Nyt 120-vuotiaiden teollisuushallien peruskorjaus on kuitenkin käynnissä. Haasteen otti vastaan liikemies Bruce Oreckin The Train Factory, joka osti konepajan kokoonpano- ja sähköjunahallin sekä maalaamon 11 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Rakennuksiin on tulossa muun muassa Lidl sekä ravintoloita, panimo ja toimistoja.

Holma uskoo, että kattoikkunoiden korjaaminen on hidastanut Konepajan uudelleen rakentamista. Maalaamo ja kokoonpanohalli ja muun muassa niiden kattoikkunat on suojeltu asemakaavassa.

– Kohde on rakennusteknisesti hankala ja muutosten tekeminen on vaikeaa. On paljon ratkaistavaa, mitä säilytetään ja mitä muutoksia joudutaan tekemään.

Kattoikkunoiden suuri määrä johtuu muun muassa siitä, että 1900-luvun taitteessa hehkulamppujen teho oli vaatimaton.

Holma uskoo, että ikkunoiden ulkonäköön tulee muutoksia.

– Eri kohtiin tulee erilaisia korjauksia. Tietyissä kohdissa ikkunoista tulee ihan samanlaiset, tietyissä paikoissa ulkonäkö taas muuttuu.

Kuka lopullisesti päättää, millaiset ikkunat esimerkiksi kokoonpanohallin kattoon hyväksytään?

–  Museovirasto katsoo historian näkökulmaa ja kaupungin rakennusvalvonta selvittää, että ne ovat turvalliset ja terveelliset tulevaan käyttötarkoitukseen. Hyväksyntä annetaan mallitöiden kautta.

Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"

Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"

Yllätyskäänteitä VR:n konepajahallin kauppakiistassa: Bruce Oreckin kilpailija muutti verkkosivujaan – "Emme kommentoi keskeneräisiä neuvotteluja"

Vanhaan teollisuussaliin rakennettiin Helsingin ensimmäinen padel-halli – taustavoimana entinen NHL-kiekkoilija Ville Leino: "Tarkoitus on yhdistää taidetta ja urheilua"

The Last of Us Part 2 -musiikkivideo kuvattiin Helsingissä – yllättävä yhteys suomalaisten koronataisteluun

Yritys putsasi varastohallin linnun ulosteista Helsingissä – asentaa sisällä takseihin koronasuojia

Suurkaupungeista tuttu koronailmiö kääntää päitä nyt Helsingissä – "Kunnianosoitus sairaanhoitajille!"

Pikkujouluväki löysi uuden bilemestan Helsingistä – "Paikalle tuli vajaat 3 000 vierasta"

Ratikoiden kirskunta herättää keskellä yötä ja aamun sarastaessa – HKL kokeilee uutta keinoa, mutta: "Ei niistä meluttomia tule"