Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SRV pyytää kaupungilta lykkäystä Kalasataman tornien rakentamisaikatauluun – "Ensimmäisen asuintornitalon toteutus muodostui ennakoitua haasteellisemmaksi"

Rakennusyhtiö SRV:llä on haasteita rakentaa kaikki Kalasataman 8 tornitaloa sovitussa aikataulussa. SRV on pyytänyt Helsingin kaupungilta muutosta Kalasataman keskuksen toteutussopimukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina esitystä, jonka mukaan SRV Yhtiöt Oyj:lle asetettua määräaikaa ostaa tonttien määräosat Kalasatamassa jatketaan kahdella vuodella eli 26.3.2022 asti.

Lisäksi Kalasataman keskuksen yksityisten osien kokonaisaikataulua muutetaan siten, että SRV toteuttaa koko kerrosalan valmiiksi 31.12.2027 mennessä. Aiemman ehdon mukaan 95 prosenttia piti olla valmiina 31.12.2024.

SRV:ltä saatujen perustelujen mukaan kauppakeskus Redin ja ensimmäisen asuintornitalon toteutus muodostui sille ennakoitua haasteellisemmaksi. Asuintornitalon rakennusvaiheessa tapahtunut laaja vesivahinko viivästytti rakennuksen valmistumista.

Samaan aikaan rakentamisen rahoitus on vaikeutunut pankkien kiristyneiden vakavaraisuusvaatimusten johdosta. Osasyynä tähän ovat euroalueen vaikutukset rakentamisaikana myytävien RS-kohteiden rahoitukseen. Suuren kokoluokan vuoksi kunkin RS-kohteena toteutettavan asuintornin rakentaminen edellyttää rahoitusta useammalta pankilta, perusteluissa todetaan.

Jokaiseen asuintornitaloon tulee vähintään 200 asuntoa.

Useamman tornirakennuksen rakentaminen on teknisesti ja taloudellisesti haastavaa toimivan kauppakeskuksen päällä. Nyt esitetyt aikataulumuutokset antaisivat SRV:lle joustoa ja tukisivat rakentamisen sujuvaa etenemistä ja valmistumista.

Vaikka rakentaminen kestää pidempään, tornien rakentaminen vuoronperään saattaa vähentää kauppakeskukselle ja alueella liikkuville aiheutuvaa haittaa, kun liiketiloja ja katuja ei tarvitse sulkea yhtäaikaisesti useassa korttelissa, kuuluvat perustelut.

Tällä hetkellä Redin Loisto-tornitalo on valmistumassa marraskuussa 2021 ja sen naapurissa rakenteilla on 31-kerroksinen Lumo One, johon tulee vuokra-asuntoja.

Joitan muutoksia on matkan varrella suunnitelmiin tehty: tornista numero 8 on näillä näkymin tulossa hotellitornin sijasta hybridi, jossa on toimistoja ja huoneistohotelli, ja tornista 7 toimistotornin sijasta päiväkodin ja asuntoja käsittävä asuintorni.

Kalasataman keskuksen kauppakeskusosa, pysäköintilaitos ja puistokansi sekä julkiset osat otettiin käyttöön jo aiemmin, Majakkaan asukkaat muuttivat viime vuoden syksyllä.

Kaupungin mukaan nyt esitetyt muutokset sopimukseen ovat tarpeellisia ja niillä varmistetaan edelleen monipuolisen kokonaisuuden toteuttaminen Kalasataman keskukseen.