Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain harva koulussa altistunut saanut tartunnan – Lastenlääkäri: "Mielestäni ei ole perusteltua miettiä etäkoulua"  

Vaikka koronaepidemia Uudellamaalla lähestyy leviämisvaihetta, lapset voivat käydä turvallisesti koulua, näkee lasten infektiolääkäri Harri Saxén Husista. Hän puhui tänään Husin koronavirusinfossa.

– Mielestäni ei ole perusteltua miettiä etäkoulua, hän sanoi.

Saxén perusteli näkemystään luvuilla: kouluissa virukselle on altistunut 7 500 lasta ja 1 000 aikuista. Altistuneista lapsista tartunnan on saanut 55 ja aikuisista 12.

Sairaalassa on hänen mukaansa Hus-alueella hoidettu vain yksittäisiä lapsia.

– Tässä synkässä koronaepidemiassa on positiivistakin kerrottavaa: edelleen näyttää, että lapset sairastavat hyvin vähän, Saxén sanoi.

Lastenpsykiatri Sirpa Sammalo oli samoilla linjoilla.

– On hyvä käydä koulussa, koska sieltä saa aivan erilaista tukea ja turvaa.

Myös harrastuksissa käymistä olisi Sammalon mukaan tärkeä jatkaa mahdollisimman normaalisti ja ylipäätään ylläpitää mahdollisimman tavallista arkea. Tämä lisää lasten turvallisuuden tunnetta.

Koronaepidemia on Uudellamaalla leviämisvaiheen kynnyksellä, ja se tarkoittaa toimien laajentumista – Nämä rajoitukset ja ohjeistukset ovat nyt voimassa

Sammalo korosti myös, että aikuisen on tärkeää olla itse rauhallinen ja positiivinen sekä kuunnella, millaisista asioista lapsi on huolissaan. Lapsen huolet voivat olla hyvin erilaisia kuin aikuisten.

Sammalon mukaan yleispätevää ohjetta siihen, koska perheen kannattaa hakea tukea ulkopuolelta, ei ole. Kuitenkin jos lapsi ei huoltensa vuoksi pysty pitkään aikaan toimimaan normaalisti tai hän on viruksesta jatkuvasti niin huolissaan, ettei vanhempi saa häntä rauhoitettua, voi olla syytä hakea apua.

– Ei kannata jäädä yksin liian pitkään huolien kanssa

Hus vetoaa opiskelijoitakin noudattamaan koronaohjeita, vaikka se onkin "opiskelijoilta paljon pyydetty" – Syksyn aikana opiskelijatapahtumista lähtenyt useita tartuntaketjuja

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi, että edelleen näyttää siltä, että sairastuneet ovat nuorempia kuin keväällä. Tämä lienee yksi syy siihen, että tartuntojen määrien lisääntymisestä huolimatta sairaanhoito ei ole kuormittunut.

– On erittäin tärkeää, että me kaikki noudatamme rajoituksia, suosituksia ja ohjeita, jotta epidemia ei kiihdy eikä vaikeudu, hän sanoi.

Harri Saxénin mukaan ei voi tuudittautua siihenkään, että olisi aiemmin sairastetun taudin ansiosta immuuni. Husissa on hänen mukaansa katsottu, että koronan sairastanut henkilökunta on turvassa tartunnalta noin kolme kuukautta.

– Valitettavasti vaikka tauti olisi keväällä sairastettu, emme voi taata, etteivätkö tällaiset perheet (syksyllä) tautia levittäisi.

USU: Yli puoli vuotta potilasjonossa olleita enemmän kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen

HSL: Parhaimmillaan jo jopa kaksi kolmesta käyttää maskia joukkoliikenteessä