Uhkaako Heijastinpuu-ilmiö lähteä käsistä? Helsinki ehdottaa 2 viikon sääntöä – näiden puiden käyttö on kokonaan kielletty

Ilmiö: Kaupunki sanoo, ettei heijastimia saa ripustaa mihin tahansa puuhun.

Pohjois-Haagassa Thalian aukion bussipysäkin takana puuta koristaa kyltti, joka merkkaa heijastinpuun paikkaa. Oksilla roikkuu muutamia yksittäisiä heijastimia. Alueen asukkaat tai vaikkapa työmatkalaiset voivat napata siitä mukaansa heijastimen.

Tempaus sai alkunsa, kun Pohjois-Haagassa asuva Susanna Outinen bongasi noin kaksi vuotta sitten sosiaalisesta mediasta vastaavanlaisen heijastinpuun ja päätti perustaa Haagan alueelle samanlaisen.

– Liikenneturvallisuus on minulle tärkeää, joten kyselin haagalaisilta mielipidettä heijastinpuun perustamisesta sosiaalisessa mediassa. Ajatus aiheutti sen verran ihastusta ja innostusta, joten ajattelin, että ehkä olisi hyvä perustaa heijastinpuulle oma Facebook-sivu, koska sijainnin jakaminen on siten helpompaa. Muistaakseni kyselin mielipidettä hyvästä ja keskeisestä sijainnista. Itse asun Thalian aukion kupeessa, joten se tuntui luontevalta paikalta, ja sitä todella moni ehdottikin, Outinen selittää.

Heijastinpuun perustamiseen ei tarvita virallista lupaa, mutta Helsingin kaupungin viheralueiden tiimipäällikkö Katriina Arrakoski toivoo vastuullisuutta ja harkintaa.

– Suosittelisin kuitenkin kysymään aluevastaavilta, esimerkiksi ylläpidon puistovastaavilta tai aluesuunnittelijoilta, onko kyseinen puu tällaiseen toimintaan sopiva. Voi vaikka soittaa kaupungin puhelinvaihteeseen ja pyytää aluesuunnittelijan yhteystietoja, Arrokoski sanoo.

Arrakoski kertoo, että heijastinpuuksi sopii puu, joka ei ole istutusten keskellä ja jossa on tarpeeksi matalalla olevia oksia. Vastaistutettuja puita ei saa käyttää heijastinpuuna, sillä niiden täytyy saada kasvaa rauhassa.

– Tällaisessa toiminnassa pitää olla vastuutaho. Eli ei niin, että kaikki alkavat ripustaa ihan mihin tahansa puuhun heijastimia, jotta ohikulkijat voivat niitä poimia, vaan että esimerkiksi jokin yhdistys tai ryhmä päättää, että seuraavat kaksi viikkoa kampanjoidaan heijastimen käytön puolesta, perustetaan yksi heijastinpuu ja lopuksi heijastimet kerätään pois, Arrakoski toteaa.

Heijastinpuusta voi aiheutua ongelmia, jos se jättää jälkeensä jätettä tai pikkueläimet tarttuvat heijastimiin. Outisen mukaan Haagan heijastinpuun ympäristö on pysynyt siistinä ja ihmiset ovat yhteisöllisesti toteuttaneet ideaa.

– Joskus tuuli on saattanut katkoa oksia ja tiputtaa heijastimia maahan, mutta en ole kuullut, että puu olisi kohdannut esimerkiksi ilkivaltaa. Haaga ja erityisesti Pohjois-Haaga on todella yhteisöllinen ja ihmiset lähtevät helposti tempauksiin mukaan, Outinen kuvailee.

Heijastimia puuhun tulee sekä yksityishenkilöiltä että toisinaan lahjoituksina eri järjestöiltä. Esimerkiksi Outinen keräilee vuoden mittaan eri tapahtumista ja messuilta heijastimia puuta ajatellen. Vuonna 2018, kun heijastinpuu perustettiin, Outinen sai Etelä-Haagasta turvakodilta heijastimia lahjoituksena. Haagan heijastinpuu on käytössä yleensä syys-lokakuusta helmi-maaliskuuhun.

– Maaliskuun lopussa käyn keräämässä jäljelle jääneet heijastimet ja kyltin pois. Ylimääräiset heijastimet tuon puuhun seuraavan vuonna uudestaan, Outinen kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut