Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallion julkkiksille tuttu Leila pyörittää yritystään huomiota herättävässä paikassa – "Ei tarvitse maksaa kalliita vuokria"

Lähiö: Jakomäkeläisen rivitalon kyljessä sijaitseva liiketila sai monen muistelemaan sen historiaa. Kampaaja on seurannut sen elämää hyvinkin läheltä.

Jakomäentiellä sijaitseva rivitaloyhtiö on erikoinen kokonaisuus, jollaista ei usein näe.

Rivitalon toisessa päässä talossa on kiinni kolme liikekiinteistöä, joiden ikkunoita peittävät keskellä päivääkin harmaat rulo-ovet. Missään ei näy liikettä eikä sisätiloihin näe.

Taloyhtiön yhdessä asunnoista puolestaan sijaitsee kampaaja, jonka oven avatessa tulijaa tervehtii yllättäen valkoinen kissa.

– Eivät nämä usein tällä puolella käy. Välillä ne käyvät katsomassa, onko tuttuja asiakkaita, hymistelee kampaamoa asuntonsa alakerrassa pitävä Leila Macdonald-Sezgin kissastaan Kimirasta.

Kissoja on yhteensä neljä. Macdonald-Sezgin on asunut rivitaloasunnossaan yli 13 vuotta. Kampaamo muutti Kalliosta Jakomäkeen viitisen vuotta sitten, kun Hämeentien uudistaminen alkoi ja silloisesta liiketilasta täytyi lähteä.

– Siellä tapasi julkkiksia. Täällä niitä on vähemmän, mutta samanlaisia ihmisiähän ne ovat kuin muutkin, Macdonald-Sezgin toteaa.

Monet asiakkaat ovat seuranneet luottokampaajaansa Kalliosta Jakomäkeen. Kampaamo on pienen huoneen kokoinen, mutta sinne mahtuu kaikki tarpeellinen: kaksi asiakastuolia, väliin peili ja pesupaikka. 1980-luvulta asti omaa kampaamoa pyörittänyt Macdonald-Sezgin pitää liiketilassa siitä, ettei enää tarvitse maksaa kalliita vuokria, kun kampaamo on osa kotia.

Kahdeksan rivitaloasunnon vieressä sijaitseva laitimmainen liiketila aiheutti Jakomäen Facebook-sivuilla keskustelua viime viikolla. Tyhjänä ainakin yli vuodet päivät ollut liiketila herätti monen muistelemaan, mitä kaikkea tilassa on sen historian aikana ollut.

Näivettyneen näköinen liiketila toimi vuosia sitten alueen suosittuna kioskina, jota moni muistelee yhä lämmöllä.

– Hyvin muistan kun kersana käytiin ostamassa siellä merkkareita, sanoo eräs kommentoija.

– Surullinen näky. Silloin 80-luvulla oli pitkät jonot elintarvikekioskille ja vieressä oli kukkakauppa. Ennen tuota nykyistä rakennusta oli pari puuhökkeliä kioskien virkaa toimittamassa, neljäs kertaa.

Tilassa ehti pienen hetken olla myös pizzeria sekä aiemmin ainakin elintarvikekioski ja kahvila.

Kampaaja Macdonald-Sezgin on seurannut viereisen liiketilan elämää siitä lähtien kun itse muutti nykyiseen asuntoonsa.

– Tila on jonkun venäläisen omistama ja siinä on vuosien aikana ollut erilaisia yrittäjiä. Se ei oikein edes sovellu muuksi kuin kioskiksi, koska siellä ei ole mitään poistoja. Sapuskaa siellä ei voi tehdä. Yksi pizzeria siinä yritti olla, mutta se meinasi polttaa koko talon.

Tila on ollut pitkään myytävänä. Viereisessä liikepaikassa toimii grilli ja sen vieressä tietokoneliike.