"Kallion viimeinen kallio" räjäytetään luultua aiemmin – rakennusyhtiö YIT ilahtui naapureiden yllätyspäätöksestä

Asuminen: Rakennusyhtiö yllättyi, kun kukaan ei valittanut Helsinginkujan avokallion räjäyttämisestä.

Naapuritalossa asuvat Fanny Koiso-Kanttila ja Jenna Haapasalo pitävät Helsinginkujan kallion paikalle rakennettavaa taloa huonona ratkaisuna. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kiistellyn avokallion louhinta alkaa Helsinginkuja 6:ssa ensi keväänä. Rakentamattomalle tontille nousee sen jälkeen YIT:n kuusikerroksinen talo, johon tulee noin 30 asuntoa sekä liiketilaa esimerkiksi ravintolalle.

Hieman yllättäen asemakaava sai lainvoiman jo viime heinäkuussa.

– Olimme varautuneet, että tästä olisi saattanut tulla valituksia, mutta olemme iloisia tästä tilanteesta ja nyt pääsemme nopeammin eteenpäin, sanoo YIT:n yksikönjohtaja Heikki K. Hannukkala.

Hannukkala uskoo, että valitukset jäivät tekemättä muun muassa sen takia, että suunnitelmista keskusteltiin paljon naapuritalojen asukkaiden kanssa.

– Rakentava keskustelu auttoi. Keskustelua syntyi siitä, kun tuttu kallio poistuu ja tilalle tulee uusia asioita.

Naapuritaloon tänä vuonna muuttaneet opiskelijat Jenna Haapasalo, 22, ja Fanny Koiso-Kanttila, 23, pitävät avokalliota hyvin tärkeänä asiana. He sanovat keskustelevansa sen kohtalosta aina ohi kulkiessaan.

– Paskalta se tuntuu, Haapasalo kommentoi räjäyttämistä.

– Kallio estää Helsinginkadulta tulevia ääniä ja tuo tähän suojaa. Helsinginkuja on hyvin rauhallinen paikka, naiset sanovat.

Berylli Richter toivoo Kallioon rakennuksia, jotka kunnioittavat vanhaa arkkitehtuuria. Dimitris Kavvadas sanoo, ettei kallion räjäytys hetkauta häntä. Aapo Siippainen

Viereisessä talossa neljä vuotta asunut Dimitris Kavvadas, 35, kuuli räjäyttämisestä ensimmäistä kertaa viime perjantaina, kun Helsingin Uutiset haastatteli talon asukkaita.

– Minun puolestani siihen voi tulla uusi talo, jos se jotain hyödyttää.

Kavvadas sanoo, että avokallio houkuttelee etenkin kesäisin huumeiden käyttäjiä.

Kavvadasin luona vieraillut äiti Berylli Richter, 68, oli kuullut uuden talon rakentamisesta hiljattain.

– Hävitetäänkö tässä Kallion viimeinen näkyvä kallio, Richter murehtii.

Uudesta asuintalosta on julkaistu havainnekuvia, mutta lopulliset suunnitelmat ovat vielä kesken. Asemakaavan mukaan rakennuksen julkisivu täytyy olla rapattua punatiiltä ja värityksen sopia ympäristöön. Esimerkiksi ulko-ovissa on käytettävä puuta. Talon pihalle täytyy jättää kalliota näkyviin.

Kalliossa muun muassa koulua käynyt Richter toivoo, että uusi rakennus kunnioittaisi kaupunginosan perinteistä arkkitehtuuria.

– Hyvä esimerkki siitä on Kaarlenkadulle rakennettava uusi talo.

Harvinainen uudiskohde: Rakennuksen ulkoasu henkii 1920-lukua – Samalla Kallio saa kaivattuja perheasuntoja

YIT arvioi, että avokallion louhinta kestää noin kaksi kuukautta. Rakennustöiden on määrä alkaa syksyllä 2021 ja valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.

– Kalliota räjäytetään pienillä panostuksilla, ettei tule kovia tärinöitä. YIT:n Heikki K. Hannukkala sanoo

Asunto-osakeyhtiön nimi on Helsingin Berkka.

– Berkka tarkoittaa stadin slangilla Kallion kaupunginosaa. Toki Kalliolla on montakin slanginimeä, mutta tämä on nyt yksi niistä, Hannukkala kertoo.

Asukkaat vastustivat Bauhausia, saavatkin nyt Lidlin – tätä mieltä protestin käynnistänyt Jaakko Blomberg on uudesta tulokkaasta – "Ihmiset eivät ole oikein hiffanneet"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut