Topias Laine, 19, aikoo tehdä saman tempun kuin Tapio Rautavaara vuonna 1948 – "Se on selvä"

Yleisurheilu: Keihäänheiton olympiakultaa Helsinkiin voidaan vakavasti odottaa Pariisista 2024.

Keihäänheiton olympiakultaa Helsinkiin voidaan vakavasti odottaa Pariisista 2024. Ainakin jos on uskominen 19-vuotiasta Topias Lainetta.

– Haluan voittaa olympiakultaa, se on selvä, Helsingin Kisa-Veikkoja edustava abiturientti julistaa.

Urheilun muisti on Helsingissä pitkä. Viimeksi stadilainen heittäjä on saavuttanut korkeimman palkintokorokkeen Los Angelissa 1984. HKV:n Arto Härkönen voitti kaupunkilaisten sydämet puolelleen tuloksella 86,76.

Helsinkiin tuli mitali myös Lontoon olympialaista 1948, kultaa voitti tuolloin Tapio Rautavaara. Toki, hän edusti Oulunkylän Tähteä. Mutta Matti Järvinen oli HKV:n miehiä, Tampereella syntynyt keihäslegenda voitti ykköspalkinnon 1932 samassa ”kylässä” kuin Härkönen 52-vuotta aiemmin.

Toistaako historia lähes puoli vuosisataa myöhemmin? Ennusmerkit ovat hyvät. Roihuvuoressa asuva kaupungin poika voitti 2018 Nuorten olympiakultaa.

– Olin silloin altavastaajana, mutta usko menestykseen oli vahva aiempien hyvin menneiden kisojen takia.

Laine on syntynyt urheiluun. Valmentaja-isä on ollut Kalevan kisojen kolmas keihäässä tuloksella 79,70. Topias Laineen ennätys 78,16 on vain puolentoista metrin päässä. Tapio Rautavaaran voittotulos Lontoossa oli 69,77.

Tähtäin on olla ammattiurheilija. Urheilijoita ovat myös perheen uimariäiti ja neljä vuotta vanhempi korista pelaava veli.

– Haluna on tehdä pitkä ura, silloin on mahdollisuus menestyä useissa eri kisoissa. Mäkelänrinteen lukiossa olen oppinut entistäkin määrätietoisemmaksi. Urheilulle on hyvä olla vastapainoa, opiskelu kiinnostaa.

Topiaksen ajatuksena ei ole jäädä heittelemään keppiä pitkin muuta Suomea. Tuloshakuisuuden aistii katseesta, tavasta puhua korkeimmista päämääristä.

– Tänä kesänä olin vielä haastaja. Ensi kesänä on tavoite olla kolmen sakissa. Se vaatii tasaisia 80-metrin ja yli heittoja.

Kuusi heittoa on ihmisen keholle rajua.

– Toisinaan se ei tunnu missään. Sitten kun ei kulje, jokainen heitto on varataloon kova. Tämä on erittäin kokonaisvaltainen laji.

Laine on harvinaisen lyhyt keihäänheittäjäksi. Sentin vaille 180. Mutta nopea. Satanen taittuu hilkun 11 sekunnin toiselle puolelle. Siihen kykenee tosi harva heittäjä. Tai edes suomalainen pikajuoksija.

– Kiva kilpailla silloin tällöin myös juoksussa. Kaikki urheilu ja kilpailu palvelevat keihäänheittoa. Penskana olen pelannut jalkapalloa, korista ja jopa breikannut – moni laji on kiinnostanut.

Nyt peruskuntokaudella treenien kärki on voiman hankinnassa. Lajiharjoittelu alkaa vaiheittain vasta keväämmällä. Tällä hetkellä kisakalenteri on tyhjä.

– Pitää olla tarkka, ettei voiman hankinnan kanssa käy kuin monille nuorille urheilijoille. Kroppaa ei saa rikkoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut