Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen Aliisa Karhumäki, 81, paljastaa mikä on Jaskan Grillin suosituin annos – Tarja Halosen ja Timo Soinin nimikkoherkutkin jäävät taakse

Yöruoka: Kanta-asiakkaat pelastivat Jaskan Grillin.

Tämä on hämmentävää. Kello on vasta neljä lauantai-iltapäivänä, kun Aliisa Karhumäki, 81, availee jo Jaskan Grilliä.

Samaan aikaan avaa ovensa nurkan takana myös Urhon pub. Tämä on sitä sopeutumista korona-aikaan. Kokeilu alkoi viime viikolla.

Aiemmin grilli on ollut auki puoli kahdeksasta aamuneljään. Parhaat myyntitunnit olivat vasta 23:n ja 24:n jälkeen, mikä on nyt mahdotonta, kun kaupunki tyhjenee ravintoloiden sulkiessa kello 23.

Joka toinen käännytettiin ravintolan ovelta pois Helsingissä – keskustan "salakapakka" kertoo, mikä tilanne on erityisen paha

Dagmarinkadulla sijaitseva grilli on legenda, joka löi itsensä läpi jo 1980-luvulla, kun sitä isännöi Jaakko Pellikka.

Ostrobotnian ja sen taitelijoiden sekä Eduskunnan eli kansanedustajien – ja miksei myös silloisen median ansiosta – maakuntiinkin kiiri tieto erikoisesta Valkosipuli-Jaskasta.

Paikan hengettäreksi tuli käkisalmelaissyntyinen Aliisa Karhumäki vuonna 1991. Nyt hän on töissä parina – kolmena iltana loppuviikosta, kun aiemmin työviikkoon mahtui seitsemän yötä ja vielä päivätyöt päälle.

Ruokapalvelu Wolt laajenee tänään kahdelle alueelle Helsingissä – mukaan 30 uutta ravintolaa

Kun ilta on hiljainen, Karhumäellä on aikaa kertoa tarinaansa. Tunnissa saa kuulla koko elämänkaaren kansakoulusta 1950-luvun Lemiltä Töölöön.

Tarinan varrella setä, kirjailija-poliitikko Armas Äikiä vei nuoren Aliisan Neuvostoliiton lähetystöön.

– Kuka teistä on kätellyt Juri Gagarinia? Hän oli hymyilevä mies. Ajattelin silloin, että nyt mä olen nähnyt kaikki tapit.

Koska Karhumäen työviikko ei ole enää 7-päiväinen, aikaa jää harrastukselle: kirjoittamiselle.

Karhunlihaa burgereihin käyttävä ketju laajenee pikavauhtia Helsingissä – toimitusjohtajalla huima suunnitelma ulkomaille avattavista ravintoloista

Viime kesänä hän julkaisi ensimmäisen kirjansa: 30 vuotta elämää Jaskan Grillillä. Se oli todellinen seurapiiritapahtuma. Tilaisuutta isännöi Ilkka Vainio, jonka nimikkoannos on Karhumäen mukaan kioskin myyvin.

Ilkan erikoisessa on pyöreä sämpylä, kaksi kokolihapihviä, kaksi kananmunaa ja cheddarjuustoa.

Muita nimikkoannoksen saajia ovat muiden muassa Tarja Halonen, Seppo Tiitinen, Timo Soini, Tapani Kansa ja Arto Nyberg. Kari Tapion nimikkoannos kuuluu: Olen suomalainen.

Joku on jopa käynyt pyytämässä, että pääsisi Karhumäen listalle.

Kirjassa vilahtavat sekä asiakkaat että annokset Nassesetä, HIFK:n pojat syömässä, (Sauli) Niinistön vaalimainos, Charles Plogman, Topi Sorsakoski...

Pääosassa on kuitenkin elämä. Iloja ja suruja. Tarkkaa havainnointia luukun takaa.

Jaskan Grilli on osa konsernia nimeltä J.P. Kioskit Oy, joka paistoi viime vuonna liki 0,6 miljoonan liikevaihdon ja tuloskin oli yli 100 000 euroa.

Viitisen vuotta sitten yhtiö hätkäytti ostamalla Rautatientorin Pystygrillin kaupungilta 262 000 eurolla. Ränsistynyt kioski rakennettiin alunperin vuoden 1940 olympialaisiin. Sen oli suunnitellut kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher.

Helsinkiin kasvoi 8 ravintolan "burgerisuora" – uusin paikka haluaa trendiketjuksi

Kolmas yksikkö on Simonkadulla sijaitseva Pikku Jaska.

– Ala elää hitonmoisen kriittisiä aikoja. Jaskan Grilli on kuitenkin poikkeustapaus. Vakioasiakkaat eivät ole hylänneet sitä, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Huovinen.

Hän myi yhtiön pois jo yli 10 vuotta sitten ja sanoo nyt lähinnä auttelevansa lakiasiantoimistonsa kautta nuoria yrittäjiä.

J.P. Kioskit omistaa Thi Oanh Phamin perhe ja jälkikasvu on mukana yrityksessä Aliisa Karhumäen kouluttaessa itselleen seuraajaa.

Yrittäjäisä Pham on vetäytynyt eläkkeelle aktiivisesta roolista ja yritystä jatkaa yksi tyttäristä Van Quang Pham miehensä kanssa.

Burgeriguru Mika testasi 25 majoneesia: Halpistuote yllätti – sopii täydellisesti yhteen tarkoitukseen