Biojätteen lajittelu helpottuu kahdessa tuhannessa opiskelija-asunnossa pilottihankkeen myötä.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas tarjoavat opiskelijoille 160 000 biopussia.
– Käynnistimme kokeilun, koska haluamme tehdä biojätteen lajittelusta entistä sujuvampaa ja miellyttävämpää. Sekajätteestä noin kolmasosa on biojätettä, jonka saa helposti lajiteltua erikseen. Tällä hetkellä asukkaiden biojätteestä yli 65 prosenttia päätyy vielä sekajätteen joukkoon, toteaa HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen tiedotteessa.
Hoasin kiinteistöpalvelupäällikkö Satu Kivipuro puolestaan toteaa, että opiskelija-asukkaat ovat ympäristötietoisia ja ahkeria kierrättäjiä.
– Uusi pilotti tulee varmasti lisäämään biojätteen lajittelua, Kivipuro sanoo.
Jokainen asuntokunta saa 80 biojätepussia, mikä riittää noin puoleksi vuodeksi. Pilotissa jaettavat biojätepussit kestävät hyvin rasvaa ja kosteutta.
Viime kevään kyselyssä viidennes asukkaista kertoi, että he eivät lajittele jätteitä, koska heillä ei ole sopivia roska-astioita tai -pusseja esimerkiksi biojätteelle.
Tukiainen toivoo, että pilotin myötä asukkaat innostuvat biojätteen lajittelusta. HSY myös seuraa, miten biojätteen määrä kasvaa jaettavien biojätepussien myötä.
– Samalla keräämme myös asukkaiden kokemuksia biopussien käytöstä sekä tietoa asukkaiden lajittelumotivaatiosta, Tukiainen sanoo.
Viime vuonna HSY tuotti pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen erilliskerätystä biojätteestä 50 000 tonnia multaa. Mullan mukana ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon.
Lisäksi biokaasusta tuotettiin uusiutuvaa sähköä ja lämpöä yhteensä noin 22 000 megawattituntia.
Biokaasusta saadusta sähköstä riittäisi energiaa yli kahden miljoonan asukkaan älypuhelimeen ja tablettiin vuoden ajaksi.
HSY:n mukaan biojätteen kierrätyksessä on edelleen paljon potentiaalia, joka olisi helppo saada hyödynnettyä. HSY:n alueen kotien biojätteestä voitaisiin tuottaa vuosittain yhteensä 150 000 tonnia multaa ja yli 60 000 megawattituntia puhdasta energiaa, jos asukkaat lajittelisivat kaiken biojätteen.
– Esimerkiksi yhden henkilön biojätemäärästä tuotetusta biokaasusta saataisiin energiaa sekä oman että kaverin älypuhelimeen ja tablettiin vuodeksi, kertoo Tukiainen.