Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestari haluaa lopettaa Helsingin tulospalkkiot:  "Hyvin epäreilu järjestelmä" – näin käy kunnallisverolle

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) haluaa, että Helsinki luopuu kaupungin tulospalkkioista ensi vuoden alussa.

Vastaavaa järjestelmää ei ole Vapaavuoren mukaan käytössä muissa kaupungeissa tai kunnissa.

– Järjestelmä on osoittautunut hyvin epäreiluksi ja epätasa-arvoiseksi eri toimialojen välillä, Vapaavuori sanoi vuoden talousarvioehdotuksen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tulospalkkion tilalle Vapaavuori haluaa kehittä "vaikuttavampia palkitsemisen menetelmiä".

Helsingin kunnallisveroprosentti pysyy 18 prosentissa, pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esittää talousarvioesityksessä vuodelle 2021

Koronakriisin vuoksi Helsingin lainakanta on nousussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015.

Vapaavuori asetti tavoitteeksi, että velkaantuminen pysähtyy vuoteen 2024 mennessä. Tuohon mennessä se saisi korkeintaan kaksinkertaistua nykyisestä.

Viime vuoden lopussa Helsingin lainakanta oli 1,0 miljardia euroa eli 1 550 euroa asukasta kohden. Vuoden 2023 lopussa lainakanta on arvion mukaan noin 1,7 miljardia euroa eli 2 500 euroa asukasta kohden.

Helsinki tarvitsee lainaa, koska koronan takia menot kasvavat ja verotulot vähenevät. Lainarahaa tarvitaan, jotta Helsinki voi rakentaa vuosittain riittävästi asuntoja. Vapaavuoren mukaan tavoite on 7000 uutta asuntoa vuodessa.

Suurin investointeihin kuuluvat myös Raide-Jokeri ja Kruunusillat-hankkeen rakentamiseen varautuminen.

Vapaavuoren mukaan Helsinki investoi tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Helsingin kaikki investoinnit ovat vuosina 2021-2023 noin 835 miljoonaa euroa vuosittain.

Helsingin ensi vuoden suurin uudisrakennushanke on 11,7 miljoonaa euroa maksava Vuosaaren lukio. Seuraavaksi suurimmat ovat Puotilan ala-aste, Pirkkolan jäähalli, Pikku-Finlandia, Hakaniemen kauppahalli ja 8,2 miljoonaa euroa maksava Helsingin kielilukio.

Pormestarin talousarvioehdotus ei ole lopullinen talousarvio. Valtuustoryhmät neuvottelevat ehdotuksesta ja hyväksyvät niiden pohjalta laaditun talousarvion kaupunginvaltuuston kokouksissa 25. marraskuuta. ja 9. joulukuuta.