Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Herttoniemen hyppyrimäkiturman käsittely oikeudessa päättyi – Tuomion saanut ikäaktiivi, 84: "Tuntuu että kaikki tässä on mennyt päin helvettiä"

Vuosia jatkunut oikeudenkäynti liittyen Herttoniemen hyppyrimäessä tapahtuneeseen teinitytön kuolemaan päättyi viime viikolla.

Korkein oikeus (KKO) hylkäsi kahden Helsingin Mäkihyppääjien vastuuhenkilön valituslupahakemukset. Helsingin hovioikeuden antama sakkotuomio kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta jäi voimaan. Kahden ikäaktiivin lisäksi myös kaksi kaupungin liikuntaosaston työntekijää saivat tuomion.

Helsingin Uutiset tavoitti toisen tuomituista miehistä, joka kertoi olevansa pettynyt päätökseen.

– Tämä tuntuu suoraan sanoen siltä, että kaikki tässä on mennyt ihan päin helvettiä. Meistä tehdään rikollisia, kun yritämme saada nuorisoa urheilun pariin, mies puuskahtaa.

KKO:ssa miesten vaatimuksissa oli kyse siitä, tulisiko heidät jättää rangaistukseen tuomitsematta heille aiheutuneiden seurausten ja kohtuusnäkökohtien vuoksi. Miehet olivat vedonneet muun muassa korkeaan ikäänsä ja terveydellisiin seikkoihin.

Iältään 84-vuotias mäkiaktiivi kertoo mäen kunnossapidon olleen vuosia yhtä kissa ja hiiri -leikkiä mäellä iltaisin ja öisin aikaansa viettävien nuorten kanssa.

– Meillä oli harjoitukset neljä kertaa viikossa. Aina ennen harjoituksia mäelle piti mennä päivää aikaisemmin korjaamaan paikkoja. Jotain oli aina rikottu.

Hyppyrimäen tuntumassa rikottiin usein ikkunoita ja lukkoja. Alamäen muoveja revittiin mäestä irti, vaijereita katkottiin ja televisioita sekä pyöriä heitettiin tornista alas.

– Kaikkein pahinta oli juuri se, että paikkoja rikottiin. En ymmärtänyt sitä, että mitä varten mäki piti olla meidän vastuulla silloin kun meillä ei ollut siellä mitään toimintaa. Nuoriso sai rauhassa käydä remuamassa ja tekemässä ilkivaltaa siellä koko ajan.

Eräiden koulujen päättäjäisten jälkeen mies muistelee laskeneensa, että mäen kupeesta löytyi illanvieton jäljiltä 700 juomatölkkiä.

Lue: Herttoniemen hyppyrimäen tuomiot jäivät voimaan – KKO ei myöntänyt valituslupaa kahdelle mäkiaktiiville

Herttoniemen hyppyrimäessä tapahtui elokuussa 2015 kuolemaan johtanut onnettomuus. 16-vuotias tyttö kuoli laskettuaan yöllä alastulorinteen poikki ilkivallan ehkäisemiksi viritettyyn vaijeriin. Kahdelle muulle tytölle aiheutui vammoja.

Tapahtumien jälkeen Helsingin Mäkihyppääjät lopetti toimintansa. Tällä hetkellä hyppytoimintaa pyörittää toinen taho. Käytössä on edelleen kaksi mäkeä. Iso mäki purettiin.

Käräjä- ja hovioikeus katsoivat aiemmissa tuomioissaan, että kaupungin työntekijät ja mäkiaktiivit laiminlöivät velvollisuuksiaan huolehtia siitä, etteivät hyppyrimäen alastulorinteeseen asennetut teräsvaijerit aiheuttaneet vaaraa.