Seura haluaa saada lintujen häirinnän loppumaan luodolla – Helsinki perustaa luonnonsuojelualueen

Helsinki perustaa luonnonsuojelualueen Ulko-Hatun luodolle, joka sijaitsee Lauttasaaren eteläpuolella. Luoto on kulutukselle erityisen arkaa ja siellä on esiintynyt lintujen häirintää.

Lauttasaari-seura ehdotti suojelualueen perustamista kunnan asukkaan aloitteella, joka käsiteltiin kaupunginvaltuustossa lokakuussa.

– Me lauttasaarelaiset, kuten helsinkiläiset yleisestikin, rakastamme merenrantojamme ja lähiluontoamme. Olemme sitoutuneet tekemään hartiavoimin töitä, jotta nämä alueet voivat hyvin ja säilyvät myös tulevaisuudessa arvokkaina luontokohteina, Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Juha Beurling-Pomoell toteaa tiedotteessa

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki vieraili saarella lokakuun lopulla.

– Tuoreimmissa Suomen lajien uhanalaisuuslistauksissa erityisesti vesilintujen tilanne on heikentynyt hälyttävästi. Tämän vuoksi meidän on tehtävä oma osamme pesimälintujen hyväksi. Tällaiset avaukset etenkin merellisen luonnon suojelemiseksi ovat elintärkeitä, jotta nämä linnut säilyvät vastaisuudessakin kaupungissamme, Sinnemäki kertoo tiedotteessa.

Hän sanoo vievänsä Lauttasaari-seuran ehdotusta ilolla eteenpäin.

Ulko-Hatun luodolla pesii muun muassa uhanalainen haahka, tylli, meriharakka, punajalkaviklo, tukkasotka ja lapintiirakolonia. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat pitivät Ulko-Hattua linnustollisesti merkittävänä.

Ulko-Hatun suojelun tavoitteena on saaren monipuolisen pesimälinnuston säilyminen ja pesintöjen onnistuminen. Rantaniittyjen rauhoittamisen tavoitteena on vähentää kulkemista herkillä alueilla ja saada niiden tallautunut kasvillisuus elpymään.

Anni Sinnemäki muistuttaa, että suojelun jälkeenkin alueella on edelleen mahdollista ulkoilla ja virkistäytyä.

– Jos Ulko-Hattuun tulee pesimäaikainen maihinnousukielto, säilyy melojilla kuitenkin maihinnousupaikka Sisä-Hatussa ja melominen Ulko- ja Sisä-Hatun välisellä vesialueella on edelleen mahdollista. Lauttasaaren rannoilla on runsaasti kävelyreittejä ja polkuja, joten rantaniittyjen rauhoittaminen kulkemiselta ei heikennä merkittävästi mahdollisuuksia liikkua rannoilla, kertoo Sinnemäki tiedotteessa.

Asia on tarkoitus tuoda päätöksentekoon tämän vuoden aikana.

Loppuvuonna tehdään Ulko-Hatun lisäksi rauhoitusesitykset myös Tiirakari- ja Pitkäouri-luodoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut