TikTak, Haloo Helsinki!, The Rasmus... Suutarilan ala-aste on kasvattanut monta supertähteä – perusti uuden musiikkiluokan vuosien tauon jälkeen

Koulu: Suutarilan ala-asteelle ei muutamaan vuoteen otettu uutta musiikkipainotteista luokkaa. Nyt sellainen taas perustettiin.

Muutaman vuoden ajan musiikkipainotukseen haku ei ollut mahdollista. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Tottuneesti lapset ottavat omat soittimensa ja paikkansa Suutarilan ala-asteen luokkahuoneessa. Taustalla alkaa soida letkeä melodia, ja siihen päälle 3. luokkalaisten soitto ja laulu luokanopettaja Ari Bergströmin ohjauksessa.

”You might want to sing it note for note. Don’t worry, be happy”, oppilaat laulavat ja soittavat.

Vielä muutama vuosi sitten musiikin opettajat olivat jo hyväksyneet, että uusia musiikkipainotusluokkia ei Suutarilan ala-asteelle perusteta.

Vuonna 2016 Töyrynummen koulu ja Suutarilan yläaste yhdistyivät Suutarinkylän peruskouluksi. Siellä yläluokilla musiikkipainotus jo oli, jolloin ajateltiin, että musiikkipainotus Suutarilan ala-asteelta lakkautetaan. Tänä aikana uusia musiikkiluokkia ei perustettu Suutarilan ala-asteelle ja viimeinen musiikkiluokka lähti Bergströmin opetuksesta maailmalle viime keväänä.

– Aluksi sitä ei oikein voinut uskoa. Vastustimme ajatusta, mutta lopulta ehdimme jo tottua ajatukseen, sanoo Suutarilan ala-asteen musiikkiin erikoistunut luokanopettaja Tarja Lahtinen, jolla myös oli musiikkipainotusluokkia.

Oppilaat voivat erikoistua johonkin tiettyyn soittimeen tai laulamiseen. Anniina Virtanen

Suutarilan ala-aste on yksi harvoja alakouluja Helsingissä, jossa on musiikkipainotus. Kun alueen palveluverkkoa tarkasteltiin uudelleen, ja vanhemmatkin lakkautusta vastustivat, musiikkipainotus päätettiin palauttaa kouluun.

– Meillä on täällä kaikki valmiudet ja ammattitaitoiset musiikinopettajat, koulun rehtori Kari Töyrylä toteaa.

Musiikkipainotukseen haetaan soveltuvuuskokeiden kautta, eikä kaikki halukkaat mahdu luokalle. Suurin osa oppilaista tulee Suutarilan ala-asteelta, osa myös lähikouluista.

Keväällä Ari Bergström ja Tarja Lahtinen pitivät hakijoille soveltuvuuskokeet. Hakijoita oli noin 40, mutta luokalle mahtuu vain 26.

– Taso oli tänä vuonna todella korkea, Lahtinen sanoo.

– Testaamme muun muassa rytmitajua ja melodista osaamista. Melkeinpä jo kahdesta koelaulusta, Rati riti rallasta ja Hunajalaulusta kuulee, sopiiko hakija musiikkipainotukseen. Toisaalta jollakin saattaa olla todella hyvä rytmitaju, mutta itsensä ilmaisu laulamalla voi olla haastavaa, Bergström sanoo.

Kaksi 3. luokan oppilasta kertovat, että tasokokeet jännittivät.

– Minusta tuntui, että se meni ihan huonosti ja väärin. Olin hieman huolissani, pääsenkö musiikkiluokalle, oppilas sanoo.

Molemmat seurasivat isosisarusten jalanjäljissä musiikkipainotukseen. Toinen sanoo tykkäävänsä rummuista ja toinen pianosta.

Ari Bergström itse on ollut Suutarilan ala-asteella opettamassa 2000-luvun alusta alkaen. Hän huomaa, että 20 vuoden aikana hektisyys ja lyhytjännitteisyys on lisääntynyt. Bergström ja Lahtinen toteavat, että soitinharjoittelu vaatii keskittymistä, mutta nykyään lasten ajasta kilpailevat myös puhelimet ja pelit.

– Tutkimusten mukaan musiikki tekee aivoille hyvää. Se on hyvää vastapainoa matemaattistieteellisille aineille. Soittimien soittaminen harjoittaa myös motoriikkaa, Bergström sanoo.

Musiikin opiskelu tekee aivoille hyvää siinä missä matemaattis-luonnontieteelliset aineet. Anniina Virtanen

Kaikista ei opettajien mukaan ammattilaisia tule, eikä tarvitsekaan tulla. Joku voi kuitenkin saada ala-asteen musiikkipainotuksesta kipinän, ja Bergströmilläkin on mennyt oppilaita Sibelius-Akatemiaan saakka.

Suutarilan musiikkiluokilta maailmalle on myös lähtenyt osa Tik Takin, The Rasmuksen sekä Haloo Helsingin jäsenistä. Ja onhan opettaja Ari Bergströmkin tuttu Fröbelin Palikat -yhtyeestä.

80-luvulla musiikkipainotuksen alkaessa kouluun tuli opettajiksi Pekka Ruuska, joka perusti Pohjois-Helsingin Bändikoulun yhdessä Petteri Kokljuschkinin kanssa vuonna 1990.

Lahtisen mukaan joissakin kaupungeissa musiikkipainotus jatkuu yläkouluun saakka. Helsingissä yläkoulun musiikkipainotukseen on haettava erikseen.

– Siinä kohtaa on sitten vielä harkinnan paikka, haluaako jatkaa. Se antaa myös mahdollisuuden heille, jotka eivät ala-asteella musiikkipainotukseen päässeet, Lahtinen sanoo.

Musiikkipainotus

Joka koulusta ei löydy

Musiikkipainostus on kolmannelta luokalta alkaen Kaisaniemen ala-asteella, Oulunkylän ala-asteella, Pakilan ala-asteella, Vuoniityn peruskoulussa, Laajasalon peruskoulussa sekä Suutarilan ala-asteella.

Kaikki Helsingin kakkosluokkalaiset voivat hakea Suutarilan ala-asteen alueelliseen musiikkipainotukseen.

Oppilas voi hakea samalla kokeella useampaan samaa painotusta tarjoavaan kouluun.

Tiedotustilaisuus aiheesta järjestetään keskiviikkona 4. marraskuuta kello 18 Suutarilan ala-asteella, Seulastentie 11.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut