Ostokset: Ruokapiirit ilmestyivät kauppakeskuksiin. Lähiruoan ostaja arvostaa myös muiden maakuntien tuotteita. Tärkeää on tieto, että ruoka tulee suoraan tuottajalta.
Kahdeksan euron hinta puolen kilon jauhelihapaketille on sopiva. Näin miettii Olli Jakonen, 35, joka oli noutamassa lähiruokapiirin tilausta kauppakeskus Hertsistä viime perjantaina.
Jakonen laskee, että liha maksoi noin kolme euroa enemmän kuin viereisessä kaupassa. Esimerkiksi Hertsin Prismassa 400 gramma luomujauhelihaa maksaa 4,79 euroa. Ero kilohinnassa on siis 30 prosenttia enemmän
– Haluan varmistaa, että tuottajalle menee selkeä osuus hinnasta. Voin olla myös varma tuotteen laadusta ja siitä että se on tuotettu lähellä, Jakonen sanoo.
Uudenmaan ruoka -nimeä käyttävän ruokapiirin tuotteista monet tulevat maakunnan ulkopuolelta.
Jakosen ostama luomujauheliha ja naudan niska olivat loimaalaisen Luomu Heikkilän tuotteita Varsinais-Suomesta.
Jakonen sanoo, että kolmihenkisen perheen ruokalistalla on mahdollisesti hampurilaisia. Niihin tarvitaan briossisämpylöitä. Niinpä hän ottikin tilaukseen pussillisen nilsiäläisen Liepuskan Herkkupajan -pakasteita.
Aivan läheltä eivät ole karjalanpiirakatkaan.
– Ostan Itä-Suomessa valmistettuja piirakoita, koska näitä oikeita ei ole joka paikassa Helsingissä.
Uudenmaan ruoka -projektia vetävä Olli Repo sanoo, että Uudenmaan alueen tuottajat ovat etusijalla, mutta aina tarjontaa ei ole riittävästi.
– Jos tiettyjä tuotteita ei löydy, niin otamme tuotteita myös ulkopuolelta.
Oletko maistanut? Tämä erottaa briossin tavallisesta burgerisämpylästä – "Kuin pesusieni"
Hertsin noutopiste on lippulaivamme.
Helsinkiläisiä tuottajia ovat muun muassa tofua valmistava Mama Mems, Väyrysen leipomo sekä latinalaisamerikkalaisia chipa-juustopalloja Tapanilassa valmistava Lempihetki.
Olli Jakonen tilaa ruokapiiristä pari kertaa kuukaudessa. Tilaus ja maksu tehdään internetin kautta etukäteen. Tuottajat tuovat ruoan noutopisteeseen torstaina. Tilaus noudetaan lauantaihin mennessä. Puhelimessa oleva sovellus toimii avaimena Hertsissä olevan itsepalvelupisteen lukkoon. Noutopisteen sisällä tuotteet kerätään hyllystä, kylmäkaapeista ja pakkasesta.
– Merkitsen keräämäni tuotteet puhelimen sovellukseen. Jos joku tilaamani tuote on päässyt loppumaan, raha palautuu tililleni, Jakonen kertoo.
Uudenmaan ruoka on jatkoa Herttoniemen ruokapiirille.
– Olen ollut Herttoniemen ruokapiirissä viisi vuotta. Aikasemmin ruokapiirin noutopiste oli Herttoniemen kirjastossa. Hertsin piste on nyt keskeisempi. Tänne on helppo tulla, sanoo roihuvuorelainen Carita Lehtniemi.
Lehtniemi pakkasi reppuunsa muun muassa tofua, leipää, vegaanisia korvapuusteja ja salaattia.
– Tämä oli aika tyypillinen tilaukseni. Hinta oli yhteensä 20 euroa. Ruokapiirin valikoima on hyvä, Lehtniemi sanoo.

Noutopisteitä Uudenmaan ruoalla on myös muun muassa Kampin kauppakeskuksessa sekä Tapanilassa.
– Hertsin noutopiste on lippulaivamme, Repo kertoo.
Hertsissä Prisman ja Kotipizzan vieressä oleva paikka todella herättää huomion kauppakeskuksessa. Haastattelun aikana useampikin ihminen pysähtyy pitkäksi aikaa katsomaan touhua. Eräs paikalle tullut mies olisi halunnut tehdä ostoksia paikanpäällä, mutta tällä hetkellä paikalla ei ole suoramyyntiä.
– Tilaus tehdään etukäteen netissä muun muassa sen takia, ettei synny hävikkiä. Suoramyyntiä on tarkoitus järjestää seuraavan kerran joulun aikana, Repo sanoo.
Hertsin kauppakeskuspäällikkö Hanna Feodorov sanoo, että Herttoniemen alueella on paljon tilausta lähi- ja luomuruoalle.
– Ruokapiiri on Hertsissä erittäin tykätty palvelu
Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
Tunnettu pizzaketju lopetti Triplassa – sulkenut jo lähes kaikki Suomen ravintolat