Sote: Hallituksen esitystä julkisesti kritisoiva Mari Holopainen on harvinaisuus Helsingin vihreissä.
Vaikka Helsinki ja muut suuret kaupungit ovat painokkaasti ilmaisseet huolensa Suomen hallituksen sote-esityksestä, eivät esimerkiksi vihreät ole kritisoineet asiaa äänekkäästi.
Helsingin Uutisten tietojen mukaan muun muassa Osmo Soininvaara ja Fatim Diarra vastustavat suunniteltua sote-uudistusta. Vihreiden sote-rintama kestää kuitenkin vielä julkisuudessa hallituksen esityksen takana, sillä vain harva vihreä uskaltaa tuoda kritiikkinsä esiin.
Vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Mari Holopaisen kommenteissa kriittisyys kuuluu selvemmin.
Hän sanoo suhtautuvansa sote-esitykseen varauksella, koska mukana on lukuisia rahoitukseen liittyviä epäkohtia, jotka saattavat heikentää paitsi helsinkiläisten myös muun Suomen palveluita.
Holopainen sanoo, ettei esitys ota huomioon esimerkiksi pääkaupunkiseudun palveluiden korkeampaa hintaa ja kiinteistökuluja.
Esimerkiksi hän ottaa diabetes-potilaan ja ikäihmisen palveluasumisen.
– Jos hoidolle ja asumiselle varataan tuhat euroa, ja pääkaupunkiseudun kiinteistökulut ovat 30 prosenttia muuta maata korkeammat, niin sama raha ei riitä. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Asia pitää korjata. Valtiovarainministeriö ja THL ovat tunnistaneet tämän puutteen laskentamallissa, Holopainen sanoo.
Husin asemaa Holopainen pitää haastavana. Hänen mukaansa sote-uudistuksen rahoituksessa pitää huomioida, että Hus tekee vaikeita leikkauksia.
– Ne vaativat paljon tutkimustyötä ja eri tavalla resursseja. Onko tarvekerroinmallissa varauduttu siihen, että Hus kehittää ihmishenkiä pelastavia syöpähoitoja eteenpäin?
Palvelutarvekertoimella tarkoitetaan tapaa, jolla suurin osa rahoituksesta maksetaan eri alueille. Rahoitukseen vaikuttavat muun muassa ihmisten sairastavuus ja tulo- ja koulutustaso.
Suomessa julkisen rahoituksen osuus sote-kuluista on Mari Holopaisen mukaan pienempi kuin Pohjoismaissa.
– Meillä ei ole järjettömän isot sote-kulut. Voikin kysyä, onko tarkoituksenmukaista yrittää vähintään puolen miljardin kustannussäästöjä, joita VM on ehdottanut.
Holopainen ei usko soten tuovan nopeita säästöjä. Hän pitää tilannetta päinvastaisena.
– Sote-kulut kasvavat kaikissa länsimaissa. Esimerkiksi syöpähoidot kallistuvat ja monimutkaistuvat, kun ihmiset elävät pidempään. En miettisi ensisijaisesti sitä, mistä rahaa voi leikata, vaan miten talouden tuottavuuteen löytyisi uusia ratkaisuja.
Holopainen peräänkuuluttaa säästöjä, jotka eivät heikennä palveluita. Niitä voisi syntyä esimerkiksi ennaltaehkäisevästä työstä.
– Itse ajattelen niin, että jos esimerkiksi ihmiset liikkuisivat enemmän, he käyttäisivät keskimäärin vähemmän terveyspalveluita. Hyödyt voivat tulla viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden päästä. Ei kannata ajatella, että niitä saataisiin välittömästi. Nopeat kustannussäästöt leikkaavat palvelujen tasoa.
Soten tuoma organisaatiomuutos vaatii paljon rahaa ja alkuinvestointeja, Holopainen sanoo.
– Valtavan hallinnollisen muutoksen rinnalla ei tule yrittää saada kustannussäästöjä. Muutosvaihe pitää resursoida kunnolla.
Mitkä asiat sote-esityksessä ovat Helsingin kannalta toteutettu erityisen hyvin?
– Sote-uudistus mahdollistaisi oikein toteutettuna ja resursoituna parempaa tiedolla johtamista, terveydenedistämistä ja vaikuttavuuden lisäämistä koko maassa.