Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Näytti siltä, että käytäntö leviää” – Pyöräilijät suivaantuivat kaupungin "laittomista" kylteistä

Liikenne: Työmaiden epäviralliset liikennemerkit ovat oikeuskanslerin arvioitavana. Poliisin luvaton parkkipaikka tyhjennettiin.

Helsingin kaupunki on käyttänyt Lauttasaaren sillan ja Pasilan Ratapihantien työmailla pyöräliikenteen ohjaamiseen virallisia liikennemerkkejä muistuttavia kylttejä.

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) on tehnyt asiasta kantelun oikeuskanslerille, koska merkit eivät ole yhdistyksen mielestä tieliikennelain mukaisia.

– Ensin kyltti tuli Lauttasaaren sillalle ja hetkeä myöhemmin Ratapihantielle. Näytti siltä, että käytäntö alkaa levitä, HePon puheenjohtaja Timo Hast sanoo.

Ongelmana on hänen mielestään se, että kaupunki alkaa käyttää epävirallisia liikennemerkkejä sen sijaan, että tekisi työmaille turvalliset liikennejärjestelyt.

– Paras ratkaisu olisi korjata ongelmaa liikennejärjestelyillä. On ristiriitaista, että liikennemerkillä lähdetään korjaamaan sitä, että väylä on yksinkertaisesti liian kapea, Hast sanoo.

Rakennuttamispäällikkö Erkki Nurmi Helsingin kaupungilta kertoo, että työmaiden liikennejärjestelyissä otetaan kaikki liikkujat huomioon tasapuolisesti.

Ratkaisuja ei koskaan tehdä jonkun tietyn ryhmän edun mukaisesti.

– Kaupungilla liikkuu julkista liikennettä, ajoneuvoja, pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja liikuntarajoitteisia. Ratkaisuja ei koskaan tehdä jonkun tietyn ryhmän edun mukaisesti, vaan kaikkien on voitava kulkea turvallisesti.

Nurmen tietojen mukaan kyltit tulivat esimerkiksi Lauttasaaren sillalle siksi, että joidenkin liikkujien käytöksestä tuli valituksia.

– En tiedä sieltä kuin yhden onnettomuuden, Nurmi sanoo.

Kesällä Lauttasaaren sillalla sattui Helsingin Uutisten tietojen mukaan useita pyöräilyonnettomuuksia (HU 28.7.), jonka johdosta nopeusrajoitus ja ohituskielto asetettiin sillalle. Kylttien laiton jälkeen Timo Hastin tietoon ei ole tullut onnettomuuksia sillalta. Pasilasta HePon tietoon ei ole tullut onnettomuuksia lainkaan.

– Lauttasaaren sillan ja Ratapihantien liikennejärjestelyt ovat olleet kävelijöiden ja pyöräilijöiden kannalta vaaralliset työmaiden alusta alkaen, Ratapihantiellä jopa useita vuosia, Hast sanoo.

Hänen mukaansa työmaan pitkäaikainen kesto on johtanut siihen, että pyöräliikenteen määrät ovat romahtaneet.

– Siitä jatkuu pohjoiseen uusi baana, mutta koska väylä tyssähtää Triplan nurkalle, ihmiset ovat etsineet muita reittejä, Hast arvelee.

Nyt Ratapihantien työmaa on valmis, eikä kylttejä enää ole. Sen sijaan Lauttasaaren sillalla kyltit vielä ovat.

Kantelussa on myös Töölönlahdenkadun ja Karamzininrannan risteyksen kyltti, jossa polkupyöräilijöitä muistutetaan autojen väistämisvelvollisuudesta.

– Lisäkilvellä olemme halunneet muistuttaa pyöräilijöitä lainmukaisesta toiminnasta kohteessa. Väistämisvelvollisuus on nimenomaan suoraan ajaviin autoilijoita nähden ja lisäkilpi ei koske Karamzininrannasta kääntyviä autoilijoita, Helsingin liikenne- ja katusuunnitelmapäällikkö Reetta Putkonen sanoo.

Timo Hast on huolissaan siitä, ymmärtävätkö myös kääntyvät autoilijat tämän. Hänen mielestään olisi myös parempi, että Musiikkitalon kohdalta Töölönlahden ylitys olisi etuoikeutettu pyöräilijöille, koska pyöräilijöitä kulkee risteyksestä hänen mukaansa enemmän kuin autoilijoita.

Myös poliisin pysäköintikylteissä on ollut epäselvyyksiä Helsingissä.

Helsingin Uutiset kertoi viime keväänä, että Länsi-Pasilan Maistraatintori oli eristetty Helsingin poliisilaitoksen parkkipaikaksi. Viime perjantaina parkkipaikka tyhjeni autoista, kun Helsingin Sanomat kertoi sen olevan kaupungin mukaan luvaton.

HU uutisoi keväällä, että kaupunki oli antanut poliisille poikkeusluvan koronatilanteen vuoksi vain toukokuulle saakka.