Joulukadun valot syttyvät tänäkin vuonna, mutta ajankohta on salaisuus – nämä jouluperinteet jäävät pois Helsingin keskustasta

Perinteet: Jouluvalojen sytyttämisestä ei kerrota nyt etukäteen. Korona pakotti uudistamaan perinteisen tapahtuman.

– Helsingin Joulunavaus tuo iloa ja valoa kaduille sekä joulunodotuksen tunnelmaa keskustaan, sanoo Helsinki City Markkinoinnin toiminnanjohtaja Krista Östman Senaatintorilla järjestettävästä tapahtumasta. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero-Lahokoski

Helsingin perinteinen joulukadun avaus järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisella tavalla ja se korvataan striimattavalla joulutapahtumalla Senaatintorilla.

Korona on muuttanut jo perinteiseksi muodostuneen tapahtuman kulkua tänä vuonna niin, että jopa avajaisten järjestämisestä vastaavan Helsinki City Markkinoinnin toiminnanjohtaja Krista Östman ei vielä tiedä, milloin keskusta-alueen jouluvalot syttyvät.

– En itsekään tiedä sitä vielä. Päivämäärä ei ole kerrottu myöskään julkisuuteen, jotta ihmisiä ei tulisi sankoin joukoin paikalle.

Joulukadun avajaisia on aiempina vuosina ollut seuraamassa jopa 50 000 ihmistä.

Myöskään perinteistä jouluparaatia ei tänä vuonna ole.

Jouluvalojen syttymisajankohdasta se kuitenkin tiedetään, että ne sytytetään ennen sunnuntaita 22. marraskuuta. Senaatintorilla järjestetään kello 15 Helsingin Joulunavaus -tapahtuma. Paikalla tuodaan edellisvuosien tapaan lava ja iso screeni. Uutta on se, että yleisö voi seurata screeniltä livetapahtuman lisäksi ennakkoon tehtyä filmimateriaalia.

Tapahtuma tulee rakentumaan uudenlaiseen konseptiin.

– Poikkeuksellinen vuosi vaatii poikkeuksellisen joulunvieton. Kyseessä tulee olemaan hybriditapahtuma ja siihen voi osallistua myös kotisohvalta käsin, Östman kertoo.

Striimaus eli tapahtuman suoratoisto näytetään reaaliaikaisesti muun muassa Helsinki-kanavalla. Striimauksella pyritään välttämään se, ettei paikalle tulisi liikaa väkeä.

– Tänä vuonna kun perinteistä joulun avausta ei pystytä järjestämään, annetaan kaikille mahdollisuus osallistua tapahtumaan, jatkaa Östman.

Senaatintorin portaiden keskivälissä pystytettävän lavan eteen tullaan mahdollisten koronarajoitusten puitteissa järjestämään rajattu alue noin 5 000 ihmiselle.

– Turvallisuuteen tullaan panostamaan. Kaikilla on maskipakko. Senaatintori tullaan karsinoimaan sektoreihin, sanoo Östman.

Liki 70-vuotias jouluperinne herää eloon Helsingissä lauantaina

Senaatintorin joulunavauksen sisältö on tähän asti ollut tarkoin varjeltu salaisuus. Lavalla nähdyn ohjelman lisäksi ennakkoon kuvattavissa lyhytfilmiosioita kerrotaan tarina siitä, miten valot saatiin tänä vuonna sytytettyä Aleksanterinkadulle.

– Tapahtuma tulee rakentumaan uudenlaiseen konseptiin ja tarinaan, jonka ohjaaja Taavi Vartia on legendaaristen Pertsan ja Kilun ympärille luonut. Heidän missionaan on pelastaa joulu, Östman paljastaa.

Pertsa ja Kilu tullaan näkemään myös lavalla, kuten ainakin myös pukki ja pormestari Jan Vapaavuori. Mukana ovat myös Vain elämää -konsepti sekä ohjelmassa tänä vuonna nähdyt artistit Arja Koriseva ja Mariska.

Aleksanterinkadun jouluvalot vuonna 2018. Johanna Erjonsalo

Joulukadun avajaisten takana oleva Helsinki City Markkinointi tiedotti tänä syksynä Downtown Helsinki -hankkeesta, jonka tavoitteena on ydinkeskustan viihtyisyyden ja vetovoiman lisääminen.

– Tulemme järjestämään seminaareja ja keskustelutilaisuuksia, joilla pyrimme tuomaan yhteen alueen toimijoita ja päättäjiä sekä myös haastamaan alueen eri hankkeiden päättäjiä keskusteluun ja keskinäiseen vuorovaikutukseen Östman sanoo.

Helsingin keskustan lähivuosien teemoja ovat muun muassa ydinkeskustan kehittäminen, merellinen Helsinki ja kävelykeskusta. Yksi iso tavoite on saada eri toimijat verkostoitumaan.

– Haluamme saada vaikuttajat saman pöydän ääreen. Toimimme koko ydinkeskustan puolesta, että alue saadaan sykkimään oikealla tavalla.

– Ja sitä on myös turha kaunistella, mutta kyllähän keskustan ulkopuolella olevat uudet kauppakeskukset vievät väkeä pois ydinkeskustasta, Östman pohtii keskustan haasteita.

Helsingin Joulunavaus

Senaatintorin joulutapahtuma suorana Helsinki-kanavalla

Helsingin joulukadun avajaisia vietetään tänä vuonna 72. kerran.

Koronan vuoksi tapahtumaa vietetään uudella tavalla.

Joulukadun avajaiset korvaava Helsingin Joulunavaus järjestetään Senaatintorilla 22.11. kello 15.

Tapahtuma striimataan suorana muun muassa Helsinki-kanavalla.

Tapahtuman järjestää Helsinki City Markkinointi (HCM).

Tietoa tapahtumasta saa HCM:n sivuilta viikosta 46 alkaen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut