Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asenne pössyttelyyn muuttui: Jopa puolet nuorista aikuisista kokeillut kannabista – näin asia kannattaa ottaa puheeksi nuoren kanssa

Joka neljäs helsinkiläinen on tuoreimpien tutkimusten mukaan kokeillut kannabista.

Vajaan 30 vuoden kuluessa luku on kasvanut huimasti, sillä esimerkiksi vuonna 1992 kokeilijoita oli vain joka kahdeskymmenes.

– Asenneilmapiirin muutoksesta kertoo myös se, että nuorista aikuisista jo lähes puolet on kertonut joskus käyttäneensä kannabista, kertoo Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n projektipäällikkö Kim Kannussaari.

Hänen johtamansa hanke on tarkoitettu interventioksi nuorille kannabiksen käyttäjille.

Kannussaaren mukaan nuoren ensimmäinen kokeilukerta tapahtuu tyypillisesti kaveripiirissä, jossa joku tarjoaa kannabissätkää.

– Usein kokeilu jää vain yhteen kertaan, etenkin, jos käyttökokemus on ollut negatiivinen.

Kannabista kasvatetaan nykyisin runsaasti Suomessa: kotikasvatuksesta onkin tullut tavanomaisin hankintaväylä.

– Pitää kuitenkin muistaa, että valtaosa nuorista ei ole koskaan kokeillut huumeita ja heillä on niistä selkeästi kielteinen kanta, Kannusaari arvioi.

Suomeen on viime vuosina saapunut uusia muuntohuumeita, jotka ovat huomattavasti kannabista vaarallisempia.

– Itse olen huolissani opioidien aiheuttamista huumekuolemista. Tällä hetkellä etenkin amfetamiinin ja bubrenorfiinin käyttö on kasvussa, Kannussaari mainitsee.

Yleisin huumepiireissä käytetty opioidi on juuri buprenorfiini.

Kuluvalla viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jonka teemana on nuoret aikuiset ja kannabiksen käyttö.

Huumeiden vastaista työtä tekee Suomessa nykyisin satoja ammattilaisia. Tavoitteena on se, että he osaisivat ottaa huumeidenkäytön puheeksi nuorten kanssa aiempaa paremmin.

– Huumeiden käyttämisestä ei tarvitse kysyä nuorelta suoraan, vaan esimerkiksi koulun terveydenhoitaja voi tiedustella, mitä mieltä nuori itse on huumeista ja millä tavoin niitä liikkuu kaveripiirissä. Tärkeintä on kyetä ottamaan huumeet avoimesti puheenaiheeksi.

– Juuri kannabis näkyy yhä enemmän julkisuudessa käytävässä päihdepoliittisessa keskustelussa. Syynä tähän voi olla asenteiden muuttuminen sekä etenkin nuorten kannabiksen käytön yleistyminen, Kannussaari kertoo.