Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikan trilleriä seurataan Helsingin Kaivopuiston suurlähetystössä – "Tämä on ollut odotettavissa"

Yhdysvaltain presidentinvaaleista muodostui trilleri, jonka vaiheita seurataan nyt ympäri maailmaa. Aamupäivällä Suomen aikaa demokraattien Joe Biden on saanut yli 220 valitsijamiestä taakseen, istuvalla presidentillä, republikaanien Donald Trumpilla valitsijamiehiä on alle 220. Muiden muassa Pennsylvanian, Michiganin ja Wisconsinin osavaltioiden tuloksesta odotetaan vaalien kannalta ratkaisevaa.

Jännittävän tasaväkiseksi muotoutuneita Yhdysvaltain presidentinvaaleja seurasi Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevassa Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystössä myös Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat.

– Seuraan tilannetta täällä tarkkaan, katsotaan mihin tämä johtaa. Tässä voi mennä vielä päiviä, ennen kuin vaalien tulos on selvä. Toivon selkeää tulosta, se olisi paras vaihtoehto Yhdysvaltain kannalta, sanoo Grenat.

Vaalien tasaisuus ei ole Grenatille yllätys.

– Edellisissäkään presidentinvaaleissa ennusteet eivät pitäneet paikkaansa. Yllätys tämä ei ole siinäkään mielessä, mitä olen kuullut kentältä, eli myös ihan yksittäisiltä ruohonjuuritason ihmisiltä vaalien alla. Tämä on ollut odotettavissa, Grenat jatkaa.

Hänellä on kaksoiskansalaisuus, Grenat asui Yhdysvalloissa parikymmentä vuotta, hänen kaksi aikuista poikaansa asuu edelleen Yhdysvalloissa.

– En lähde tässä vaiheessa enää veikkaamaan vaalien voittajaa.

Aamupäivällä Suomen aikaa Trump piti televisiopuheen, jossa hän jo omasta mielestään ilmoitti voittaneensa vaalit, vaikka ääntenlasku useissa osavaltioissa on edelleen kesken.