Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lemmikki voi hämmentyä omistajan etätöistä ja ahdistua niiden päättymistä – Näin opetat sujuvaan yksinoloon

Mietityttääkö, mitä tavallisesti pitkiä päivätorkkuja nukkumaan tottunut lemmikkisi ajattelee etäkonttoristasi keittiön pöydällä tai sohvan nurkassa? Alituinen kotonaolo voi hämmentää yksinoloon tottunutta lemmikkiä ja aiheuttaa etätöiden päättyessä eroahdistuksen.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys (HESY) kokosi vinkit lemmikillisten perheiden sujuvaan etätyöarkeen.

Tarjoa lemmikille mahdollisuus yksinoloon ja omaa tilaa. Ohjeista lapsia olemaan häiritsemättä lepäävää, nukkuvaa tai aterioivaa eläintä.

Pidä kiinni lemmikin päivärytmistä. Ruoki, ulkoiluta ja leikitä eläintä samoihin aikoihin kuin ennen siirtymistä kotikonttorille. Pitäydy totutuissa rutiineissa.

Koiran voi opettaa rauhoittamaan itsensä ja asettumaan aloilleen. Töihin keskittyminen on helpompaa, kun koira ei vaadi jatkuvasti huomiota eikä seuraa perässä joka paikkaan.

Kissat viihtyvät korkeissa paikoissa, joista ne voivat tähyillä ympärilleen. Jos kissalla on taipumusta liikkua työpisteellä, sille voi luoda oman oleilutilan sijoittamalla kiipeilypuita ja -tasoja työpöydän lähettyville.

Kissat tykkäävät katsella ikkunoista ulos. Tähänkin on hyvä tarjota mahdollisuus sijoittamalla kiipeilypuu sopivaan paikkaan tai laittamalla ikkunan eteen tuoli, johon kissa voi kivuta.

Lemmikille kannattaa tarjota virikkeitä, jotka eivät sido omistajia. Aktivointilelut ja -pelit kiinnittävät eläimen huomion ja mahdollistavat useamman tunnin häiriöttömän työskentelyn. Leluja kannattaa vaihtaa aika ajoin ja pitää tarjolla kerrallaan vain muutamia leluja.

Kaikissa työtehtävissä ei tarvitse noudattaa kellontarkkoja työaikoja. Jos sinulla on liukuva työaika, tarjoa lemmikille työpäivän aikana muutama leikkihetki ja pidennä työpäivää illasta tai aamusta.

Älä anna lemmikillesi paljon enempää huomiota kuin tavanomaisesti, jotta eläimen sopeutuminen yksinoloon ei vaikeudu.

Koronan jälkeen myös omistajan palaaminen päiväksi työpaikalle voi olla lemmikille raskasta ja aiheuttaa stressiä.

Hesy neuvoo ennaltaehkäisemään eroahdistusta jättämällä lemmikin etätyöpäivän aikana välillä yksin omaan huoneeseen ja tekemällä itse töitä toisessa huoneessa. Lemmikkiä tulisi siedättää poissaoloon tekemällä välillä töitä kodin ulkopuolella. Mikäli eroahdistus ei hellitä kotikonstein, kannattaa asiaan hakea ammattiapua.